Recepti 28. ožujka 2022.

Kako napraviti jednostavnu domaću granolu? Jedini recept koji će ti ikada trebati!

Recept za domaću granolu foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedini recept koji moraš savladati kako bi kasnije mogla napraviti savršenu granolu s vlastitim potpisom. Evo kako i zašto napraviti domaću granolu!

Mnogi će se složiti da je doručak najvažniji obrok u danu - a kad je tako zašto se ne bi potrudili da bude i nutritivno bogat i ukusan? Granola zahtijeva samo nekoliko sastojaka: zob, zaslađivač, malo ulja, i orašastih plodove ili sušenog voća po želji. Nakon što svladaš osnovnu formulu, moći ćeš biti kreativna i eksperimentirati s omiljenim američkim doručkom.

Što je granola?

Granola je popularan doručak koji se obično sastoji od žitarica, sjemenki, orašida, meda, ulja, suhog voća i ostalih dodataka po želji. Radi dosta šećera koje sadrži voće i med, najčešće se jede za doručak kako bi nam dala energije za početak dana, a može se kombinirati s  jogurtom ili mlijekom. Osim za doručak, granola se može jesti i sama kao zdravi međuobrok.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Prema članku "Tko je napravio tu granolu?" 1863. dr. James Caleb Jackson izmrvio je graham brašno i ispekao ga, nazvavši ga Jacksonovom granulom. Ubrzo nakon toga, dr. John Harvey Kellogg, koji stoji iza slavnih Kelloggovih žitarica, napravio je mješavinu zvanu granula, a ona se sastojala od zobenih pahuljica, pšeničnog brašna i kukuruznog brašna. 

Nakon što ga je Jackson tužio, Kellog je ime svoje mješavine promijenjeno u granola, a sljedećih 30 godina prodavao je oko četiri tone granole mjesečno u Americi u kojoj je postala nezaobilazni doručak, a nakon 1960. počela se masovno proizvoditi i biti sastavni dio doručka i u drugim zemljama, pa tako i kod nas. Nije ni čudo - osim što je dobrog okusa, dobra je i za zdravlje jer su njeni sastojci puni vlakana i dobrih masti, što ju čini savršenim doručkom i zdravim snackom. 

Recept za domaću granolu

Na internetu ćeš naći mnoštvo “najboljih recepata za domaću granolu”, međutim, kao i kod svega, i ovdje se držimo zlatnog pravila - najbolje je klasično. Kad savladaš ovaj recept, možeš se igrati s raznim kombinacijama voća, orašastih plodova i drugih dodataka.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Granola sastojci:

  • 300 g  zobi
  • 100 g sjemenki bundeve
  • 100 g sjemenki suncokreta
  • 25 g chia sjemenki (ili dodajte još sjemenki suncokreta)
  • 25-50 g narezanih badema
  • 60 g osušenog ili nasjeckanog kokosa
  • 140 g prepolovljenih oraha
  • 100 g javorovog sirupa
  • 125 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žličica morske soli +
  • Po želji: 150 g sušenih datulja, marelica ili smrznutog sušenog voća, narezanog na kockice.

Granola priprema: 

  1. Zagrij pećnicu na 150C i obloži veliki lim za pečenje papirom za pečenje.
  2. Stavi sve sastojke (osim sušenog voća) u veliku zdjelu i miješaj dok se dobro ne sjedine.
  3. Ravnomjerno rasporedi na lim za pečenje i stavi u pećnicu.
  4. Izvadi granolu iz pećnice svakih 15-ak minuta i promiješaj te vrati u pećnicu.
  5. Ovo ponavljaš dok ne postane zlatna, tostirana i vrlo hrskava. (2 do 3 puta)
  6. Iz pećnice je izvadi kad izgleda lagano prepečeno i miriše na kuhani med. 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Vjerojatno najteži dio pečenja granole je znati kada je gotova. Korištenje niske temperature u pećnici pomaže da se granola osuši bez pretjeranog pečenja, ali imaj na umu da granola neće biti suha čim izađe iz pećnice – osušit će se dok se hladi. Na kraju, kada granolu izvadiš iz pećnice, dodaj po želji sušeno voće ili komadiće čokolade.

Ako se pitaš zašto bi radila domaću granolu kad u supermarketima imaš toliko raznovrsnog izbora, odgovor je - domaća granola je jeftinija i zdravija od onih u supermarketima jer sama biraš sastojke i jer nema svih raznih aditiva i umjetnih zaslađivača. Plus - tko još ne bi htio da mu dom miriše na Božić?

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.