gastro postao
Sandra se prisjetila djetinjstva i ubrala vrganje, turčine i sunčanice za divan jesenski gulaš
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 855
Potrebno vam je
- 1000 g gljive miješane, razne
- 2 kom luk ,crveni
- 2 režanj češnjak
- 1 kom mrkva, crvena
- 10 g celer, korijen
- 2 list lovorov list
- 2 mala žlica slatka paprika
- 1 kom čili papričica
- 1 dl pasirana rajčica (passata)
- 30 ml prošek
- sol
- papar
- ulje maslinovo
- 1 l povrtni temeljac
- peršin, list
- 2 mala žlica vrhnje kiselo (20% masti)
Priprema
- Pripremite gljive: očistite ih te izrežite na trake (vrganje i turčine na tanje i sitnije, a sunčanice na malo deblje). Ako radite s bukovačama i šampinjonima, onda bukovače izrežite na trake, a šampinjone na četvrtine.
- Luk narežite na što sitnije, mrkvu i celer naribajte na ribež što sitnije možete.
- Na vrućem ulju pirjajte luk dok ne postane staklast. Dodajte mu ribanu mrkvu i celer, zalijte s malo temeljca i pustite da se pirja jedno 10 min. Nakon toga dodajte dva lista suhog lovora te dva režnja protisnutog ili sitno sjeckanog češnjaka i pirjajte još jedno 2-3 minute.
- U pripremljenu smjesu dodajte mješavinu gljiva, zalijte s još malo temeljca i poklopljeno pirjajte na srednje jakoj vatri 10 min. Nakon toga dodajte chili prah (onoliko koliko volite ljuto, ali nemojte previše zaljutiti), dvije žličice slatke paprike i 1 dcl pasirane rajčice. Posolite i popaprite i pustite pirjati još jedno 30 min.
- Pred kraj kuhanja dodajte 30 ml suhog prošeka i pustite da kuha dok alkohol ne ispari, otprilike 10 min. Nakon toga u gulaš dodajte sitno kosani list peršina. Skinite s vatre i pustite da odstoji još 10 min poklopljeno.
Sandra se prisjetila djetinjstva i ubrala vrganje, turčine i sunčanice za divan jesenski gulaš