Recepti 13. listopada 2014.

Gulaš od gljiva

Gulaš od gljiva
gastro postao gastro.24sata.hr
Sandra se prisjetila djetinjstva i ubrala vrganje, turčine i sunčanice za divan jesenski gulaš

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 855

Potrebno vam je

  • 1000 g gljive miješane, razne
  • 2 kom luk ,crveni
  • 2 režanj češnjak
  • 1 kom mrkva, crvena
  • 10 g celer, korijen
  • 2 list lovorov list
  • 2 mala žlica slatka paprika
  • 1 kom čili papričica
  • 1 dl pasirana rajčica (passata)
  • 30 ml prošek
  • sol
  • papar
  • ulje maslinovo
  • 1 l povrtni temeljac
  • peršin, list
  • 2 mala žlica vrhnje kiselo (20% masti)

Priprema

  1. Pripremite gljive: očistite ih te izrežite na trake (vrganje i turčine na tanje i sitnije, a sunčanice na malo deblje). Ako radite s bukovačama i šampinjonima, onda bukovače izrežite na trake, a šampinjone na četvrtine.
  2. Luk narežite na što sitnije, mrkvu i celer naribajte na ribež što sitnije možete.
  3. Na vrućem ulju pirjajte luk dok ne postane staklast. Dodajte mu ribanu mrkvu i celer, zalijte s malo temeljca i pustite da se pirja jedno 10 min. Nakon toga dodajte dva lista suhog lovora te dva režnja protisnutog ili sitno sjeckanog češnjaka i pirjajte još jedno 2-3 minute.
  4. U pripremljenu smjesu dodajte mješavinu gljiva, zalijte s još malo temeljca i poklopljeno pirjajte na srednje jakoj vatri 10 min. Nakon toga dodajte chili prah (onoliko koliko volite ljuto, ali nemojte previše zaljutiti), dvije žličice slatke paprike i 1 dcl pasirane rajčice. Posolite i popaprite i pustite pirjati još jedno 30 min.
  5. Pred kraj kuhanja dodajte 30 ml suhog prošeka i pustite da kuha dok alkohol ne ispari, otprilike 10 min. Nakon toga u gulaš dodajte sitno kosani list peršina. Skinite s vatre i pustite da odstoji još 10 min poklopljeno.

Sandra se prisjetila djetinjstva i ubrala vrganje, turčine i sunčanice za divan jesenski gulaš

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.