gastro postao
Hasselback krumpiri, poznati i kao 'švedski' ili 'harmonika' - osvojili su svijet!
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 697
Potrebno vam je:
- 4 kriške slanine
- 12 kom krumpira
- 12 žlica maslaca
- 2 mlada luka
- 2 žlice peršina
- 1 režanj češnjaka
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Izrežite četiri kriške slanine poprečno, svaku na devet komadića, stavite ih na lim za pečenje i ostavite u zamrzivaču oko 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Nožem napravite lepezu na krumpirima, razrežite ih poprečno, ali ne do kraja. Stavite krumpire u vrelu vodu i kuhajte ih četiri minute. Izvadite ih rupičastom žlicom.
- Ubacite po tri komadića smrznute slanine u proreze svakoga krumpira, podjednako raspoređujući slaninu. Rastopite pet žlica maslaca i dobro ga kistom premažite po krumpiru. Sačuvajte višak maslaca za podlijevanje u pećnici. Posolite i popaprite krumpire pa ih pecite sve dok ne dobiju hrskavu zlatnu koricu polijevajući ih tijekom pečenja ostatkom rastopljenog maslaca.
- Pred kraj pečenja rastopite još tri žlice maslaca pa ga promiješajte sa sjeckanim mladim lukom, peršinom i češnjakom. Time prelijte krumpir i pecite ga još pet minuta. Premjestite na pladanj i prema potrebi dodajte još soli i papra.