gastro postao
Jesenske ljepotice kao slatki i neodoljivi deserti
Vrijeme pripreme: do 15 min
Broj porcija: 8
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 148
Potrebno vam je
- 8 kom jabuka (cijela)
- 200 g šećer, kristal
- 100 ml vrhnje za kuhanje
- 1 žličica ekstrakt vanilije
- 30 g maslac, slani
- 100 g tamna čokolada
- 1 žlica ulje suncokretovo
- 2 žlica orah, suhi
- 2 žlica badem, oljušteni suhi
Priprema
- Jabuke nabodite na grančicu ili štapić i stavite u hladnjak. Šećer topite dok ne posmeđi bez miješanja. Maknite s vatre, dodajte vrhnje za kuhanje koje ste prethodno prokuhali. Karamel će se stisnuti, vratite sve na vatru i miješajte na srednjoj vatri dok se svi kristali karamele ne otope.
- Umiješajte maslac i vaniliju. Ostavite nekoliko minuta da se prohladi pa umačite jabuke. Odmah ih uvaljajte u sjeckane orašaste plodove ili ukrasne mrvice. Jabuke slažite na papir za pečenje koji ste prethodno premazali uljem ili maslacem. Stavite u hladnjak.
- Čokoladu otopite uz dodatak žlice ulja. Poprskajte po ohlađenim jabukama i pospremite u hladnjak.