Recepti 04. travnja 2024.

Najsočniji kolač s jogurtom za svaki dan

Desert
15 MIN
45 MIN
12
SREDNJE
jogurt kolač
Jednostavan kolač od jogurta s borovnicama
foto: Sofya Zakharova/Pexels
Ovo je jedan od onih sočnih kolača koje može napraviti baš svatko! Ovaj kolač od jogurta može se jesti svaki dan - kao slatki doručak, desert... A uz dodatak voća dobiva posebnu slast

Tipičan biskvitni kolač koji se peče u kalupu za kruh, obogaćen s malo brusnica, ili nekog drugog sušenog voća ili pak svježeg bobičastog voća, upravo je ono što ti treba za doručak ili popodnevni desert! Jogurt s kojim se ovaj kolač priprema, dat će mu sočnost i mekoću.

Sjajna stvar kod pripreme ovog kolača jest što za mjerenje svih sastojaka (osim soli i vanilin šećera) koristiš istu čašicu od jogurta! Volumen čašice je 180 ml. Ako koristiš grčki jogurt koji je u malo većoj čašici, od 200 ml, ne moraš povećati količinu jaja jer tih 20 ml više neće znatno promijeniti teksturu biskvita.

Kolač s kupinama Možda vas zanima... Brzi slatkiš: Kolač s jogurtom i kupinama Recepti

U kolač od jogurta stavi voće koje ti je dostupno

Ako baš i ne voliš brusnice, a ovisno i o sezoni, možeš staviti voće koje imaš kod kuće, poput malina, višanja, trešanja ili uvijek dostupnih - grožđica! Ako nisi ljubitelj voća, možeš staviti i čokoladne kapljice.

Kod stavljanja svježeg voća, malo ga pobrašni prije nego ga staviš u smjesu kako ne bi potonulo na dno. Naravno, ako više voliš prazan biskvit, ne moraš dodati ništa.

Ne gasi ekran dok kuham

Kolač od jogurta i voća
15 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Jogurt 1 šalica
  • Glatko brašno 2 šalica
  • Šećer kristal 1 šalica
  • Suncokretovo ulje 0,50 šalica
  • Jaje 3 kom
  • Prašak za pecivo 1 kom
  • Vanilin šećer 1 kom
  • Sol 1 prstohvat
  • Brusnice 100 g
Postupak
  1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.


  2. U posudu za pripremu prvo staviti jogurt pa oprati čašicu i posušiti ju jer će nam ona biti mjera za ostale sastojke.


  3. Dodati brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.


  4. Dodati ulje, jaja i vanilin šećer.


  5. Miješati špatulom dok smjesa ne postane homogena i glatka; ako dodajete suho voće, isto ga malo pobrašnite pa umiješajte u smjesu, također, možete ga prethodno i namakati par sati u svježem soku od naranče ili nekom po vašem izboru.


  6. Preliti smjesu u kalup (veličine 30 x 10 x 7 cm) namazan maslacem pa pobrašnjen (višak brašna istresti).


  7. Na vrh poslagati voće (ako stavljate svježe) koje ste malo pobrašnili i peći u zagrijanoj pećnici 45 minuta, odnosno, dok kolač ne bude sasvim pečen - dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.


  8. Poslužiti ohlađeno i posipano šećerom u prahu.


I za kraj, kada je gotov, posipaj kolač šećerom u prahu i posluži uz neki fini voćni čaj! Na kolač možeš preliti i bijelu glazuru od šećera u prahu i limunova soka.

jogurt kolač, biskvit | Author: Sandie Clarke/Unsplash Kolač od jogurta možeš začiniti i komadićima čokolade foto: Sandie Clarke/Unsplash Isprobaj i ove slastice s jogurtom...

Možda vas zanima... Omiljena slastica: Najjednostavniji kolač od jogurta Recepti Možda vas zanima... Kolač s jabukama i jogurtom - klasik za opuštene večeri Recepti

 

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:00 26. Travanj 2022.

    Mekan i socan

  • iva.lasic87@gmail.com 11:17 19. Veljača 2018.

    Ne bi li trebalo razmutiti jaja prije dodavanja suhim sastojcima?