Dosadile su ti jedne te iste juhe koje uvijek ponavljaš? Ako si u potrazi za novim idejama, juha od graška je odličan odabir jer lagano kreće njegova sezona
Ako do sada grašakza tebe nije primarno bio sastojak za juhu, tu smo da ti damo nove ideje za savršenu proljetnu juhu u kojoj glavnu ulogu imaju upravo ove male zelene bobice. Osim što ima odličan okus, grašak daje tvom tijelu čak osam vitamina, šest minerala, prehrambenih vlakana i proteina - a vole ga i oni najmlađi!
Bije bitno preferiraš li krem ili bistre juhe, jer juha od graška postoji u obje navedene varijante! Donosimo ti recept za krem juhu od graška i bistru juhu od graška i mrkve.
Bistra juha od graška i mrkve
Sezonska juha najfinija je juha, a sezona graška počinje u proljeće i traje do jeseni što znači da je najbolje vrijeme za uživati u okusima ove svježe namirnice. Dodaj joj i mladu mrkvu koja je također u sezoni i recept za savršenu proljetnu juhu je tu.
Upravo iz razloga što je ovo povrće u sezoni, nećemo ga miksati već mrkvu samonarezati na komadiće kako bi uživali u njihovim punim okusima.
Bistra juha od graška i mrkve
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Bistra juha od graška i mrkve
8 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Grašak
400
g
Mrkva
6
kriška
Luk
1
kom
Svježi peršin
0,50
svežanj
Sol
Crni papar
Rezanci za juhu
Riža
Postupak
Na žlici maslinovog ulja poprži nasjeckani luk, očišćen i opran grašak te sve posoli. Prži 15-ak minuta uz miješanje.
Dolij litru i pol vode, mrkvicu nasjeckanu na kockice i nasjeckani peršin.
Kako bi zadržali puninu okusa svježeg povrća, ne dodajemo nikakve umjetne temeljce već sve samo malo začinimo sa soli i paprom - po želji. Kuhaj dok povrće ne postane mekano.
Ako želiš nešto hranjiviju juhu, pred kraj kuhanja slobodno dodaj pašticu (rezance za juhu) ili rižu. Ukoliko se odlučiš za rižu, stavi je barem 15 min ranije (ili ovisno o vremenu kuhanja koje piše na pakiranju).
Krem juha od graška - recept Marthe Stewart
Ako ipak više voliš krem juhe, donosimo ti recept za rashlađenu krem juhu od graška. Lifestyle guru Martha Stewart poznata je kao druga najutjecajnija žena u showbizu u Americi, odmah nakon Oprah.
Upravo je Martha milijune žena podučila umijećima kuhanja, vrtlarenja, uređivanja interijera, pa i duhovnog razvoja, a mi ti donosimo njen recept za krem juhu od graška koja se poslužuje hladna.
Krem juha od graška
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Krem juha od graška - recept Marthe Stewart
5 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Maslinovo ulje
2
žlica
Ljutika
2
kriška
Povrtni temeljac
1,50
l
Grašak
800
g
Jogurt
0,50
kom
Sol
Crni papar
Postupak
U velikom loncu za juhu zagrij maslinovo ulje na laganoj vatri.
Dodaj ljutiku i pirjaj poklopljeno dok ne omekša i ne postane prozirna.
Zatim dodaj temeljac, a kad zakuha smanji vatru i pirjaj nepoklopljeno 10 minuta.
U lonac dodaj grašak i pirjaj još 10 minuta (ili 4 minute ako je grašak zamrznut).
Juhu izmiksaj u blenderu i ulij u zdjelu postavljenu u veću zdjelu napunjenu ledom i hladnom vodom. Miješaš dok se ne ohladi.
Na kraju umiješaj jogurt i dodaj soli i papra prema ukusu. Juha je spremna za posluživanje u 4 ohlađene zdjele za juhu.