Ako do sada nisi razmišljala o grašku kao sastojku za juhu, tu smo da ti damo nove ideje za savršenu proljetnu juhu u kojoj glavnu ulogu imaju upravo ove male zelene bobice. Osim što ima odličan okus, grašak daje tvom tijelu čak osam vitamina, šest minerala, prehrambenih vlakana i proteina - a vole ga i oni najmlađi!
Bilo da preferiraš krem ili bistre juhe, juhu od graška možeš raditi na oba načina! Donosimo ti recept za krem juhu od graška i bistru juhu od graška i mrkve.
Bistra juha od graška i mrkve
Sezonska juha najfinija je juha, a sezona graška počinje u proljeće i traje do jeseni što znači da je najbolje vrijeme za uživati u okusima ove svježe namirnice. Dodaj joj i mladu mrkvu koja je također u sezoni i recept za savršenu proljetnu juhu je tu.
Upravo iz razloga što je ovo povrće u sezoni, nećemo ga miksati već mrkvu samo narezati na komadiće kako bi uživali u njihovim punim okusima.
Bistra juha od graška i mrkve
Sastojci (za 4 porcije)
- 400 g mladog graška
- 5-6 mladih mrkvica
- 1 luk
- mladi peršin
- 1 žlica maslinovog ulja
- papar
- sol
- tjestenina ili riža (po želji)
Postupak:
- Na žlici maslinovog ulja poprži nasjeckani luk, očišćen i opran grašak te sve posoli. Prži 15-ak minuta uz miješanje.
- Zatim dolij litru i pol vode, mrkvicu i peršin.
- Kako bi zadržali puninu okusa svježeg povrća, ne dodajemo nikakve umjetne temeljce već sve samo malo začinimo sa soli i paprom - po želji. Kuhaj dok povrće ne postane mekano.
- Ako želiš nešto hranjiviju juhu, pred kraj kuhanja slobodno dodaj pašticu (rezance za juhu) ili rižu. Ukoliko se odlučiš za rižu, stavi je barem 15 min ranije (ili ovisno o vremenu kuhanja koje piše na pakiranju).
Krem juha od graška Marthe Stewart
Ako ipak više voliš krem juhe, donosimo ti recept za rashlađenu krem juhu od graška. Lifestyle guru Martha Stewart poznata je kao druga najutjecajnija žena u showbizu u Americi, odmah nakon Oprah. Upravo je Martha milijune žena podučila umijećima kuhanja, vrtlarenja, uređivanja interijera, pa i duhovnog razvoja, a mi ti donosimo njen recept za krem juhu od graška koja se poslužuje hladna.
Krem juha od graška
Sastojci (za 4 porcije):
- 2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 ljutike, oguljene i tanko narezane
- povrtna ili pileća kocka za litru i pol temeljca
- 800 g svježeg očišćenog graška ili 5 šalica smrznutog
- 1/2 šalice jogurta
- papar
- sol
Postupak:
- U velikom loncu za juhu zagrij maslinovo ulje na laganoj vatri.
- Dodaj ljutiku i pirjaj poklopljeno dok ne omekša i ne postane prozirna.
- Zatim dodaj temeljac, a kad zakuha smanji vatru i pirjaj nepoklopljeno 10 minuta.
- U lonac dodaj grašak i pirjaj još 10 minuta (ili 4 minute ako je smrznut).
- Smjesu potom izmiksaj u blenderu i ulij u zdjelu postavljenu u veću zdjelu napunjenu ledom i hladnom vodom. Miješaš dok se ne ohladi.
- Na kraju umiješaj jogurt i začini. Juha je spremna za poslužiti u 4 ohlađene zdjele za juhu.