gastro postao
Bogata, ukusna, topla juha koja može zamijeniti i glavno jelo
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 259
Potrebno vam je
- 1 kom kelj glavati
- 1 kom luk ,crveni
- 500 g krumpir, zreli
- 1 dl vrhnje za kuhanje
- 1.50 l voda
- 50 g kruh pšenični, bijeli
- 200 g mljevena junetina
- mlijeko kravlje, punomasno
- sol
- papar
- ulje maslinovo
- sušeni timijan
Priprema
- Kelj operite, dobro ocijedite i nakidajte na manje komade. Krumpir ogulite i narežite na kocke, 1/3 krumpira narežite na sitno.
- U zdjeli pomiješajte sredinu starog bijelog kruha sa 2-3 žlice mlijeka, pustite da kruh omekša. Ocijedite višak mlijeka i kruh te dodajte mljevenom mesu (nije nužno da bude junetina), začinite sa soli, paprom i timjanom. Rukama oblikujte manje okruglice.
- Na maslinovom ulju popržite mesne okruglice sa svih strana i izvadite sa strane. Na istoj masnoći prepržite sitno nasjeckani luk, dodajte krumpir i kelj, dobro promiješajte, smanjite vatru, poklopite lonac i pustite da se pirja 5 minuta.
- Nakon 5 minuta u lonac dodajte vodu i mesne okruglice pa kuhajte na srednjoj vatri još 15 minuta.
- Izvadite veće komade povrća i mesne okruglice iz juhe, a ostatak izmiksajte štapnim mikserom da dobijete glatku smjesu, dodajte vrhnje za kuhanje, vratite povrće i okruglice pa pustite da juha još jednom prokuha. Po potrebi dodajte vode.
Bogata, ukusna, topla juha koja može zamijeniti i glavno jelo