gastro postao
Jedan od najpopularnijih austrijskih deserata koji je ime dobio prema caru Franji Josipu koji ga je obožavao
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 475
Potrebno vam je
- 5 kom jaje kokošje
- 80 g šećer, kristal
- 250 g pšenično brašno, bijelo
- 0.13 l mlijeko kravlje, punomasno
- 60 g maslac, neslani
- sol
- 0.50 kom limunova korica
- 100 g grožđice
- mast svinjska, nesoljena
Priprema
- Žumanjke tučemo sa šećerom dok se ne zapjene pa im pomalo naizmjenice dodamo mlijeko, rastopljeni maslac, sol i limunovu koru, a na kraju čvrsto tučeni bjelanjak i poparene grožđice.
- Tijesto ulijemo u tavu otprilike 2 cm visine na obilno vruće masti, ostavimo ga da se neko vrijeme prži a zatim ga pomoću dvije vilice rastrgamo na komadiće, pa ih s obje strane dok ne postanu zlatno žute.
- Zatim ih pospemo šećerom i iznesemo na stol s kašom od jabuka ili kompotom.