gastro postao
"Strašni" keksi kojima ćete se zabaviti za Noć vještica
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 15
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 248
Tijesto za kekse
- 120 ml ulje maslinovo
- 100 g grah, bijeli
- 150 g šećer, kristal
- 120 g pire od bundeve
- 2 kom jaje kokošje
- 450 g glatko brašno
- 1 mala žlica ekstrakt vanilije
- 1 mala žlica mljeveni cimet
- 1 mala žlica muškatni oraščić
- 1 mala žlica đumbir u prahu
- 1 mala žlica prašak za pecivo
Preljev
- 200 g čokolada sa 70% kakaa
Priprema
- Kako biste dobili 120 g (½ šalice) pirea od bundeve potrebno je kupiti 300 g bundeve i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite bundevu u komadu na 200°C, 60 minuta. Nakon toga uklonite sjemenke, a meso bundeve žlicom prebacite u mikser. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- U drugoj posudi, s mikserom pomiješajte maslinovo ulje, kuhani bijeli grah, pire od bundeve i šećer dok ne dobijete homogenu smjesu.
- Smjesi dodajte jaja te ponovno pomiješajte mikserom dok se smjesa ne poveže. Zatim dodajte vaniliju i sve preostale sastojke. Dobro izmiješajte. Dobivenu smjesu (tijesto) mijesite 5 minuta.
- Koristeći valjak razvaljajte tijesto do željene debljine. Putem kalupa za kekse (oblik bundeve) dobit ćete željeni oblik keksa koji potom stavite na lim za pečenje u zagrijanu pećnicu.
- Pecite kekse na 200°C, 6 minuta ili dok ne uočite da su keksi poprimili zlatnu boju.
- Čokoladu otopite na vodenoj pari. Nakon toga prebacite u vrećicu, čiji rub odrežite i stiskajući smjesu (dok je još zagrijana) oslikajte svoje kekse!