gastro postao
Ako još niste, isprobajte kolutove jadranskih lignji u hrskavoj tempuri od piva i šafrana uz umak od jogurta i vlasca.
Pržene, pečene, na žaru, kuhane, punjene ili na salatu, lignje se mogu konzumirati na mnogo načina.
Ako još niste, isprobajte kolutove jadranskih lignji u hrskavoj tempuri od piva i šafrana uz umak od jogurta i vlasca, jelo u kojemu upravo pivo ima glavnu ulogu pri stvaranju tempure i hrskavosti lignji.
Potrebno vam je:
- 1200 g lignji
- 200 g gustina
- šafran
- 400 g jogurta
- 0.50 l pive
- 6 žumanjaka
- 1 vezica vlasca
- 1 ljutika
- 30 ml bijelog vina
- 100 g brašna
- sol
- šareni papar
- suncokretovo ulje
Priprema:
- Za tempuru - Žumanjke razraditi s pivom i šafranom, posoliti te umiješati gustin uz miješanje pjenjačom.
- U gotovu tempuru dodati dvije pune šake leda i promiješati nekoliko krugova.
- Za lignje - Jadranske lignje očistiti i narezati na kolutove širine 1 cm te ih provući kroz oštro brašno.
- Kolut po kolut uranjati u hladnu tempuru i pažljivo spuštati u dobro zagrijano ulje. Lignje pržiti do 3 minute i polagano ih odlagati na papirnati ubrus.
- Tempurirane kolutove jadranskih lignji poslužiti uz rashlađeni umak od jogurta i vlasca.
- Za umak - Vlasac na sitno nasjeckati te ga dodati u jogurt.
- Zatim ljutiku sitno nasjeckati i dodati u jogurt, podliti vinom te posoliti i popapriti.
- Sve dobro izmiješati i ostaviti u hladnjaku da se dobro ohladi.