gastro postao
Tradicionalni blagdanski "slatki kruh" u sočnoj i osvježavajućoj varijanti
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 172
Potrebno vam je
- 225 g maslac, neslani
- 3 šalica pšenično brašno, bijelo
- 1 žlica prašak za pecivo
- 2 mala žlica sol
- 2.50 šalica šećer, kristal
- 8 kom limun
- 4 kom jaje kokošje
- 1 šalica mlaćenica
- 0.75 šalica kompot od marelica
- 0.25 šalica limunov sok
Priprema
- Pećnicu zagijati na temperaturu 180˚C. Kalup za kuglof namastiti maslacem i posipati brašnom.
- U srednjoj zdjeli pomiješati prašak za pecivo, sol i brašno.
- U većoj zdjeli vršcima prstiju pomiješati šećer i koricu limuna da se sjedine. Zatim smjesi dodati maslac i pomoću miksera miješati na velikoj brzini do lagane i pjenaste smjese, oko 4 minute. Postepeno dodavati jedno po jedno jaje uz miksanje do lagane i pjenaste smjese.
- Smanjiti brzinu miksera pa dodati mješavinu suhih sastojaka u tri navrata, a između njih dodati mlaćenicu u dva navrata.
- Dobiveno tijesto uliti u pripremljeni kalup i zagladiti površinu. Peći do zlatne smeđe boje u zagrijanoj pećnici, 60-70 minuta. Izvaditi na žičani stalak da se ohladi 10-ak minuta pa izvrnuti i ohladiti do kraja.
- Kompot (od marelice ili breskve) i limunov sok uliti u manju posudu, zagrijati do vrenja pa smanjiti jačinu vatre i kuhati uz povremeno miješanje da se zgusne, 6-8 minuta. Procijediti u mali vrč ili zdjelicu, a krupne djelove odbaciti, preliti preko ohlađenog kuglofa te ostaviti bar 10 minuta da se hladi.