Recepti 13. listopada 2014.

Kuglof s limunom

Kuglof s limunom
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalni blagdanski "slatki kruh" u sočnoj i osvježavajućoj varijanti

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 172

Potrebno vam je

  • 225 g maslac, neslani
  • 3 šalica pšenično brašno, bijelo
  • 1 žlica prašak za pecivo
  • 2 mala žlica sol
  • 2.50 šalica šećer, kristal
  • 8 kom limun
  • 4 kom jaje kokošje
  • 1 šalica mlaćenica
  • 0.75 šalica kompot od marelica
  • 0.25 šalica limunov sok

Priprema

  1. Pećnicu zagijati na temperaturu 180˚C. Kalup za kuglof namastiti maslacem i posipati brašnom.
  2. U srednjoj zdjeli pomiješati prašak za pecivo, sol i brašno.
  3. U većoj zdjeli vršcima prstiju pomiješati šećer i koricu limuna da se sjedine. Zatim smjesi dodati maslac i pomoću miksera miješati na velikoj brzini do lagane i pjenaste smjese, oko 4 minute. Postepeno dodavati jedno po jedno jaje uz miksanje do lagane i pjenaste smjese.
  4. Smanjiti brzinu miksera pa dodati mješavinu suhih sastojaka u tri navrata, a između njih dodati mlaćenicu u dva navrata.
  5. Dobiveno tijesto uliti u pripremljeni kalup i zagladiti površinu. Peći do zlatne smeđe boje u zagrijanoj pećnici, 60-70 minuta. Izvaditi na žičani stalak da se ohladi 10-ak minuta pa izvrnuti i ohladiti do kraja.
  6. Kompot (od marelice ili breskve) i limunov sok uliti u manju posudu, zagrijati do vrenja pa smanjiti jačinu vatre i kuhati uz povremeno miješanje da se zgusne, 6-8 minuta. Procijediti u mali vrč ili zdjelicu, a krupne djelove odbaciti, preliti preko ohlađenog kuglofa te ostaviti bar 10 minuta da se hladi.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.