Recepti 24. studenoga 2022.

Kukuruzna zlevanka u slanoj varijanti je doručak za poželjeti

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad se u pećnici peče i za doručak jede domaća kukuruzna zlevanka, onda znaš da ti je dan dobro počeo. A kad ju pripremiš za večeru, to ti može popraviti i dan koji je bio loš.

Zlevanka, zlevka, ljevača, izljevača... Da, sve dođe na isto - slasno, žućkasto, mirisno i fino jelo. Baš kao što je često slučaj, ovo je u pravilu jelo koje se pripremalo kad nije bilo obilja. Neka ga je puno, neka je zasitno, ali i hranjivo. Zadovoljava uvjete! Kukuruzna zlevanka je stvarno jedno jednostavno jelo, ali ujedno i ono koje ti vraća uspomene - ako je bila dio tvog djetinjstva, naravno. 

U različitim se krajevima različito naziva, ali svodi se na isto - biskvitasto tijesto (nazovimo to tako) koje možeš jesti u raznim kombinacijama. Iako se češće jede u slatkom izdanju, mnoge će više oduševiti slana varijanta. Posebno zato što se može jesti u više kombinacija nego slatka. Kukuruzna zlevanka može se pripremiti s više ili manje kukuruznog brašna, možeš u nju dodati nešto što ti se baš jede - masline ili komadiće šunke. Ali bit će i više nego divna i samo takva kava jest.

  Možda vas zanima... Focaccia Grassa - neodoljiv spoj slavonske i talijanske pogače Kolumne

Kukuruzna zlevanka bit će najbolja ako za nju koristiš domaće kukuruzno brašno, te sir i vrhnje. Zbog posebnosti tih sastojaka ona će biti još bogatija. Smjesom barataj "oprezno" kako bi zadržala prozračnost koju daju bjelanjci. Divna, rupičasta i lagana zlevanka kakvu zasigurno još niste probali spremna je za čas. Kada je gotova, posipati je možete šećerom ili ostaviti u slanom izdanju, ovisno o ukusu. 

Iako bi mnogi mogli "pasti" na tu prozračnost koja se može postići ako pažljivo baratamo snijegom od bjelanjaka, neki baš vole - tanko izdanje ovog jela. Ako želiš tanku, čvršću zlevanku, nemoj posebno raditi snijeg od bjelanjaka, nego jaja izradi u cjelini. Tako će zlevanka biti gušća, tvrđa, ali jednako fina! 
 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Potrebno vam je:

  • 3 jaja
  • 120 g kukuruznog brašna
  • 4 žlice vrhnja
  • 6 žlica otopljenog maslaca
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 300 g svježeg sira
  • 200 ml mlijeka
  • Sol

Priprema:

  1. Najprije odvoji bjelanjke od žumanjaka.
  2. Bjelanjke izmiksaj u snijeg, a žumanjke s vrhnjem i maslacem.
  3. Dodaj im malo soli pa ubaci i kukuruzno brašno i prašak za pecivo.
  4. Dobro pomiješaj, a zatim polako dodaj mlijeko. Miješaj dok ne dobiješ smjesu nalik na onu za palačinke.
  5. Na kraju laganim pokretima umiješaj snijeg od bjelanjaka.
  6. Prebaci u posudu za pečenje premazanu maslacem.
  7. Na kraju obilno pospi svježim sirom, dodaj još soli i papra po potrebi, a možeš dodati i koju žlicu vrhnja po želji.

Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Revani je klasični turski kolač, sočan i sladak, preliven šećernim sirupom Recepti Možda vas zanima... Komiška riblja pogača – klasik po receptu starih nona s otoka Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.