Recepti 29. svibnja 2016.

Lazanje s gljivama

Lazanje s gljivama
gastro postao gastro.24sata.hr
Više vrsta gljiva pomiješanih sa sočnim bešamelom između redova ukusne tjestenine zapečene s gaudom - probajte odoljeti!

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 1023

Potrebno vam je

  • 500 g tijesto za lazanje
  • 350 g šampinjoni (uzgojeni)
  • 200 g bukovače
  • 150 g shitake gljiva
  • 100 g vrganj
  • 1 vezica peršin, list
  • 1 kom ljubičasti luk
  • 4 režanj češnjak
  • 250 g gouda punomasni
  • 200 g vrhnje kiselo (20% masti)
  • 3 žlica pšenično brašno, bijelo
  • 1 l mlijeko kravlje, punomasno
  • 2 žlica maslac, neslani
  • muškatni oraščić
  • ulje maslinovo
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema

  1. Na maslacu kratko popržite brašno pa polagano dodajte mlijeko uz stalno miješanje pjenjačom. Začinite sa soli, paprom i muškatnim oraščićem i kuhajte 15 min na srednjoj vatri. Kada se umak djelomično ohladi umiješajte kiselo vrhnje.
  2. Luk, peršin i češnjak narežite na sitno. Gljive očistite i narežite. Ako imate suhe vrganje, prelijte ih sa vrućom vodom, prije upotrebe ih ocijedite od suvišne vode. Gaudu naribajte.
  3. Na maslinovom ulju popržite luk, dodajte gljive i pirjajte 10 min. Ugasite vatru i umiješajte češnjak i peršin.
  4. Dno posude u kojoj ćete peći lazanje premažite maslacem, prekrijte slojem bešamel umaka. Redom slažite slojeve tijesta, bešamela, pirjanih gljiva i naribane gaude dok vam ne ponestane sastojaka. Zadnji sloj završite s bešamelom i naribanom gaudom.
  5. Pecite u zagrijanoj pećnici 20 min na 200 °C.
  6. Kada su lazanje gotove pustite ih 15 min da se ohlade pa poslužite uz hrskavu salatu.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.