gastro postao
Topli i mekani, ovi čokoladni keksići utažit će tvoju želju za slatkim!
Za ovaj recept bit će ti potrebno svega 10 minuta i nekoliko jednostavnih sastojaka, a rezultat će biti odličan.
Ono na što moraš pripaziti je da maslac otopiš na srednje jakoj vatri i da ga makneš s nje nakon što se polovica otopi. Nadalje, trebaš pripaziti i na vrijeme pečenja. Ne smiješ pretjerati! Ovi keksići trebaju biti mekani i vlažni, a to ćeš postići ako ih iz pećnice izvadiš na vrijeme!
Sastojci su dovoljni za 10 kolačića pa svakako računaj i na to, pogotovo ako ih pripremaš za neku 'veću ekipu' prijatelja!
Sastojci:
- 140 g brašna
- 50 g kakao praha
- ½ čajne žličice sode bikarbone
- 150 g maslaca
- 175 g šećera
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
- 1 veliko jaje
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. U lim za pečenje stavi masni papir za pečenje ili silikonsku podlogu.
- Brašno, kakao prah i sodu bikarbonu stavi u malu zdjelu i dobro promiješaj. Stavi na stranu.
- U maloj tavi na srednje jakoj vatri otopi maslac do pola. Makni s vatre i miješaj dok se sav ne rastopi. Ostavi da se ohladi.
- U veću zdjelu stavi šećer i dodaj maslac, dobro promiješaj. Zatim dodaj jaje i vaniliju i miješaj sve dok se ne sjedini.
- Dodaj polovicu smjese od brašna i miješaj dok se sve dobro ne sjedini, zatim dodaj drugu polovicu i ponovno miješaj.
- Razvaljaj tijesto u kuglice ili kockice od 50 grama - otprilike 2 i ½ žlice i stavite ih na lim za pečenje. Drugi način je da tijesto podijeliš podjednako na 10 komada i svaki razvaljaj u kuglu.
- Peci otprilike osam minuta. Vrh keksića ne smije biti mokar, već mekan. Izvadi ih iz pećnice kako bi zadržali vlažnost. Ostavi ih da se ohlade na limu za pečenje 10 minuta ili dok dno kolačića ne bude dovoljno čvrsto - nemoj ih vaditi van iz lima.
- Nakon 10 do 15 minuta možeš ih izvaditi. U slast!