Recepti 11. siječnja 2017.

Meki domaći slanci s preljevom od soli

foto: Davor Puklavec/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Pripremite domaće, meke slance nakon kojih ćete zaboraviti na one iz pekare

Najprije će zamirisati čitavu kuhinju, a zatim vas osvojiti mekom, prozračnom teksturom bogatog okusa koji će im dati kiselo vrhnje. Fini, domaći slanci još bolji od onih iz pekare, poprskani preljevom od soli garantirano će oduševiti svakog tko ih proba.

Potrebno vam je:

  • 500 g brašna + 2 žlice za preljev
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 50 ml ulja
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • 200 ml tople vode
  • 2 žličice soli
  • Prstohvat šećera

Postupak pripreme:

  1. Pomiješajte prosijano brašno, kvasac, žličicu soli i šećera.
  2. U dvije žlice tople vode otopite kvasac pa ga pustite da stoji dvije minute.
  3. U smjesu suhih sastojaka ubacite vodu, kiselo vrhnje, kvasac i ulje.
  4. Zamijesite tijesto.
  5. Pustite da se diže sat vremena na toplom.
  6. Dignuto tijesto premijesite pa oblikujte slance.
  7. Posložite ih u posudu za pečenje i pustite da se dižu još 20 minuta.
  8. Ubacite ih u pećnicu na 200 stupnjeva.
  9. Dok se peku, pripremite smjesu za slani preljev od dvije žlice brašna, jedne žličice soli i vode koliko je potrebno da dobijete gustu smjesu.
  10. Dobro promiješajte.
  11. Nakon što su se slanci pekli desetak minuta, izvadite ih iz pećnice, prelijte slanom smjesom pa nastavite peći dok nisu gotovi, još nekih desetak minuta.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.