gastro postao
Oduševite vaše goste ovom nesvakidašnjom kombinacijom jabuka i đumbira
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 18
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 283
Kora
- 2.25 šalica pšenično brašno, bijelo
- 50 g maslac, neslani
- 4 žlica mlijeko kravlje, punomasno
Punjenje
- 0.50 šalica tamni rum
- 1 šalica grožđice
- 6 kom jabuka (cijela)
- 50 ml limunov sok
- 2 žlica kukuruzni škrob
- 1.50 šalica šećer, smeđi (djelomično rafin.)
- 0.50 mala žlica đumbir,svježi
- 0.50 mala žlica muškatni oraščić
- 1 mala žlica sol
- 1 kom žumanjak kokošji (sirovi )
- 2 žlica šećer, kristal
Priprema
- Umiješajte sve potrebno za koru od pita u mikseru ili rukama. Dodati 2 prsta hladnog maslaca u brašno i grubo miješati. Dodati hladnog mlijeka i umijesiti u loptu. Pokrijte i stavite u hladnjak na sat vremena. U maloj posudi, lagano dolijeti rum i lagano kuhati. Dodajte grožđice poklopite i pustite da odstoji 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 200 celzijevih stupnjeva
- Razvaljati tijesto i izrežite uz pomoć okruglih kalupa u krugove promjera oko 7 centimetara. Maslacom namažite kalup za muffine. Od ostataka tijesta izrežite oko 6 trakica kojima ćete pokriti muffine. Očistite i izdubite Granny Smith jabuke koje potom izrežite na male kocke.
- U zdjelu stavite limunov sok, kukuruzni škrob, šećer, cimet, sol, svježe ribani đumbir i svježe ribani muškatni oraščić. Provjerite jeste li uklonili sve grudice i u smjesu dodajte kockice jabuka, koricu limuna i grožđice.
- Popunite svaki muffin kalup s oko četvrtinom čaše gore dobivene smjese. Pokrijte trakicama od ostatka tijesta. Premažite sve s žumanjkom jaja i pospite sa šećerom. Pecite 30 minuta dok pite ne dobiju zlatno smeđu boju. Pričekajte oko 20 minuta prije nego poslužite.
Izvor Đurđica Protić