Recepti 10. ožujka 2017.

Mirisni njoki u raskošnom umaku od gljiva i gorgonzole

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Izvrstan ručak kojim ćete oduševiti ukućane, ali i koji možete pripremiti kada očekujete goste.

Meki domaći njoki u divnom umaku od gljiva i gorgonzole. Izbor gljiva je na vama, samo pripazite na potrebnu duljinu njihove pripreme. 

Njoke poslužite tople, prelivene pripremljenim umakom i s nekom sezonskom salatom - preporučujemo endiviju.

Vjerujemo kako će svi koji kušaju ovo mirisno i osebujno jelo biti oduševljeni!

Sastojci:

  • Za njoke:
  • 2 šalice glatkog brašna
  • 900 g krumpira
  • 3 žlice soli
  • 2 jaja
  • Papar
  • Maslinovo ulje
  • Za umak:
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica soli
  • 1 šalica vrhnja za kuhanje
  • 1 šalica povrtnog temeljca
  • 100 g gorgonzole
  • Prstohvat muškatnog oraščića
  • Prstohvat cayenne papra
  • 350 g gljiva

Priprema: 

  1. Njoki: Krumpir skuhati u ljusci s 1 žlicom soli; kuhati ga dok se ne može prerezati vilicom. Ohladiti krumpir tek toliko da ga možete držati u rukama pa ga oguliti. Zdrobiti ga pa posipati brašnom i dodati jaje, sol i papar. Vilicom miješati smjesu dok se ne sjedini pa rukama oblikovati tijesto (zamijesiti ga) i podijeliti na 4 - 5 komada. Svaki komad oblikovati u kuglicu pa razvaljati u oblik valjka i narezati na komade veličine 3 cm. Zakuhati vodu pa skuhati njoke (kuhati ih oko 3 minute - dok se ne dignu u vodi). 
  2. Umak: Na maslinovom ulju popržiti gljive dok ne omekšaju. U drugoj posudi pomiješati vrhnje za kuhanje i temeljac i zakuhati; smanjiti vatru pa pustiti da se lagano krčka oko 10 minuta (da se tekućina smanji za 1/3) i dodati gorgonzolu, cayenne i muškatni oraščić te miješati dok se gorgonzola ne rastopi pa maknuti s vatre. pomiješati s poprženim gljivama.
  3. Njoke preliti umakom od gljiva i gorgonzole.
  4. Poslužiti toplo.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.