Netko se zaželio super uber mega maxi kremasto slatkog kolača, a šta je više od svega toga nego Browniesi! I to ne bilo kakvi... ovi su super čokoladni, preliveni superčoko kremom s rogačem i na kraju završeni savršenim domaćim šlagom, kojeg ni pod razno ne zaobilazite, jer on je taj koji daje onaj cool touch svakom bogato čokoladnom zalogaju.
Brownies:
- 60 g otopljenog maslaca
- 2 šalice šećera
- 2 šalice kakaa
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 4 veća jaja
- 1 šalica oštrog brašna
Krema:
- 2 žlice maslaca
- 140g tamne čokolade
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice šećera
- 3 žlice rogača u prahu
- 3 žlice gustina
- 1/4 žličice soli
- 3 žumanjka
- 1 šalica slatkog vrhnja
- 2 šalice mlijeka
Šlag:
- 1 šalica slatkog vrhnja
- 1/4 šalica šećera u prahu
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
Brownies:
1. U većoj zdjeli dobro pomiješajte otopljeni maslac, šećer, kakao i sol.
2. Umiješajte ekstrakt vanilije, i jaja, jedno po jedno, iza svakog dobro promiješajte.
3. Dodajte brašno i sve dobro izmiješajte.
4. Ulijte u kalup veličine 30x20cm, u koji smo prethodno stavili aluminijsku foliju, tako da rubovi idu preko rubova kalupa.
5. Pečemo na 160 C cca 25 min.
6. Izvadimo iz pećnice i kad se ohladi stavimo u hladnjak.
Krema:
1. U jednu zdjelu stavimo maslac, čokoladu i ekstrakt vanilije.
2. U lonac stavimo šećer, rogač, gustin, sol i 1/2 šalice slatkog vrhnja, sve dobro izmiješamo da nestanu grudice.
3. Pjenjačom umiješajte jedan po jedan žumanjak.
4. Stavimo lonac na srednju vatru, miješamo i dodajemo postepeno ostatak slatkog vrhnja i mlijeko.
5. Dobro sve konstantno miješamo dok ne zakipi, cca 1 min, dok se smjesa lagano ne zgusne.
6. Maknemo s vatre i prelijemo preko maslaca, čokolade i vanilije i miješamo dok se sve ne otopi i ne sjedini.
7. Smjesu protisnemo kroz cjedilo i prelijemo preko pečenih browniesa.
8. Sve zajedno opet vratimo u hladnjak na min 2 sata, dok se krema dobro ne stisne.
Šlag:
1. Mikserom razradite slatko vrhnje, cca 30 sec, dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije, miksajte dok ne dobijete mekani šlag.
2. Lagano žlicom ga nanesite na ohlađenu kremu
Tihanu možete pratiti i na njezinom blogu Tiha u zemlji slatkiša.