Recepti 05. svibnja 2016.

Upoznajte legendu: Mramorni kolač

mramorni
foto: slatkiblog
gastro postao gastro.24sata.hr
Klasik kojeg jednostavno morate imati na vašem kulinarskom repertoaru

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 12

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 579

Biskvit

  • 0.75 šalica čokolada sa 70% kakaa
  • 1 kom banane
  • 3 kom jaje kokošje
  • 1.50 šalica šećer, kristal
  • 3 šalica pšenično brašno, bijelo
  • 1.50 mala žlica prašak za pecivo
  • 1 mala žlica soda bikarbona
  • 0.50 mala žlica sol
  • 1 šalica ulje, biljno
  • 1 šalica mlaćenica
  • 2 mala žlica ekstrakt vanilije

Glazura

  • 0.75 šalica čokolada s 60% kakaa
  • 3 žlica maslac, slani
  • 0.25 šalica vrhnje kiselo (12% masti)
  • 1 žlica kukuruzni sirup

Priprema

  1. Namastite i pobrašnite kalup za kuglof. Otopite čokoladu na pari. U zdjeli zgnječite bananu. Izmiksajte jaja, postupno dodajte šećer i miksajte oko pet min. Prosijte brašno, prašak za pecivo, sodu i sol na papir za pečenje. Postupno dodajte ulje u smjesu s jajima, miksajte minutu pa umiješajte mlaćenicu i vaniliju.
  2. U to umiješajte suhe sastojke. Pola šalice smjese dodajte u otopljenu čokoladu i lagano sve izmiješajte. U preostalu smjesu dodajte zgnječene banane. Pola smjese s bananom ulijte u kalup, na to izlijte čokoladnu smjesu pa prekrijte ostatkom smjese s bananom. Izmiješajte smjese nožem. Pecite kolač 65-70 min na 175°c na srednjoj rešetki u pećnici. Neka se hladi 15 min prije nego što ga izvadite iz kalupa.
  3. Za glazuru u vatrostalnu posudu stavite čokoladu, maslac, vrhnje i sirup. Grijte na pari dok se čokolada i maslac ne otope. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Neka se ohladi dok ne bude mlaka, a njome polijte potpuno ohlađeni kolač. Stavite u hladnjak dok se glazura skroz ne stisne.

Izvor Skuhatćute

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.