Recepti 13. travnja 2024.

Mramorni kuglof - slatki klasik koji svi obožavaju!

Desert
20 MIN
45 MIN
12
SREDNJE
kuglof
Mramorni kuglof - omiljeni klasik
foto: Freestocks/Unsplash
Imamo najbolji recept za sočni mramorni kuglof kojim ćeš zadiviti sve ukućane i goste koji će sigurno tražiti još...

Kuglof je jedan od klasika austrijske kuhinje, a neizostavni je kolač i u našim krajevima, i za blagdane i za 'obične' dane. S klasičnim mamornim kuglofom ne možeš pogriješiti, a za njegovu izradu ne trebaš imati neke posebne kulinarske vještine. Sve što ti treba jest samo malo truda i dobre volje, kvalitetni sastojci i kalup, a rezultat i oduševljenje obitelji neće izostati - garantiramo! 

Kako i gdje je nastao kuglof?

Dok ga mi poznajemo kao kuglof, ovaj kolač poznat je još i kao Gugelhupf, Bundt cake, kouglof, bábovka, guguluf, šarkelj - samo neka od njegovih mnogih imena. Mnogo je priča o njegovom nastanku, a sam početak kolača karakterističnog oblika seže daleko u prošlost, prije više od dvije tisuće godina.

Kuglof od naranče Možda vas zanima... Brzinski kuglof od naranče i maslinovog ulja Recepti

Na arheološkom nalazištu rimskog vojnog logora u okolici Beča pronađen je kalup koji se smatra ranim prototipom današnjeg kalupa kakvog poznajemo. Vjeruje se kako su ga Rimljani rado pripremali jer im je ovaj okrugli kolač zlatno žute boje simbolično predstavljao rotirajuće sunce.

Međutim, padom Rimskog Carstva gubi se svaki trag ovom kolaču sve do 15. stoljeća kada kuglof postaje popularan u zemljama poput Francuske, Švicarske, Njemačke i Austrije. Danas najčešće Francuzi i Austrijanci svojataju njegovo podrijetlo.

Kuglof od limuna | Author: Shutterstock Kuglof od limuna foto: Shutterstock

U gradu Ribeauvillėu se u srpnju odvija Festival kuglofa, a priča kaže da su kuglof u ovaj gradić donijela Tri kralja. Kada su Turci konačno pobijeđeni, u Beču se mogao osjetiti utjecaj Otomanskog carstva, a na austrijskim se stolovima često mogao vidjeti kolač u obliku turbana.

Iako je na početku bio "kolač za siromahe", u 19. st. kuglof je postao tipični austrijski kolač koji se jeo u dobrostojećim obiteljima za doručak i posluživao uz popodnevni čaj. Upravo iz Beča je kuglof vjerojatno i došao u Hrvatsku.

Možda vas zanima... Obavezno isprobaj ovaj sočan kuglof s višnjama! Kolumne

Mramorni kuglof - omiljeni klasik!

Kuglof je kolač prepoznatljiviji po svom izgledu nego po sastojcima. Naime, sastojci se mogu mijenjati te se tako u našim sjevernim dijelovima bio obogaćen grožđicama i orasima, u našim južnim dijelovima obogaćivale su ga ušećerene korice limuna i naranče, bademi ili smokve.

Ono što im je svima zajedničko je specifičan oblik za koji je potreban kalup. Mi smo se odlučili za onu klasičnu varijantu - mramorni kuglof. 

 | Author: Shutterstock Mramorni kuglof foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Mramorni kuglof
20 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Glatko brašno 350 g
  • Prašak za pecivo 3 žličica
  • Sol
  • Šećer kristal 400 g
  • Kakao Prah 60 g
  • Voda 6 žlica
  • Maslac 350 g
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Jaje 5 kom
  • Mlijeko 60 ml
Postupak
  1. Prosij brašno s praškom za pecivo i soli.


  2. U manjoj posudici pomiješaj kakao i toplu vodu.


  3. Rastopljeni i rashlađeni maslac izmiksaj sa šećerom i ekstraktom vanilije.


  4. Dodaj jedno po jedno jaje pa miksaj dok smjesa ne postane svjetlija i pahuljasta.


  5. U pripremljenu smjesu naizmjence dodaj brašno i mlijeko. Dobro izmiješaj.


  6. Trećinu smjese premjesti u drugu posudu pa pomiješaj s pripremljenom mješavinom kakaa i vode.  


  7. U namašćeni kalup za kuglof stavi po 1 žlicu bijele smjese pa na nju žlicu s kakaom. Ponavljaj postupak dok ne potrošiš cijelu smjesu.


  8. Peci otprilike 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva. Provjeri čačkalicom je li pečeno pa pusti da se kuglof rashladi prije no što ga izvrneš iz kalupa.


  9. Ovaj sočni mramorni kuglof možeš uvijek napraviti još sočnijim i slađim - ako ga preliješ preljevom od čokolade. Znamo, i ovako ima dovoljno kalorija, ali svi znamo kako se kalorije za vrijeme blagdana ne računaju.


Isprobaj i ove recepte za kuglof...

Možda vas zanima... Sočan kuglof s narančom i čokoladnim kapljicama Kolumne Možda vas zanima... Sočan čokoladni kuglof s bademima i lješnjacima Kolumne Možda vas zanima... Sočan kuglof od vanilije i svježeg sira Kolumne

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:43 01. Travanj 2022.

    Super