Recepti 11. siječnja 2017.

Najmirisnije pureće okruglice u umaku od kurkume

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sjajan ručak za koji ćete trebati sve začine koje imate!

Mesne okruglice jednostavno su toliko dobre da ih možete kombinirati s gotovo svime! Pronašli smo odličnu ideju kako napraviti pureće okruglice u najsočnijem i najzačinjenijem umaku ikad!

Mirisi kurkume, češnjaka, papra, kima, korijandra... tek su neki od onih koji čine ovaj divan mirisni spoj!

Poslužite okruglice s umakom uz topli pire krumpir, rižu, ječam ili bulgur i uživajte u ovom osebujnom jelu.

Sastojci:

  • Za mesne okruglice:
  • 6 ljutika
  • 6 češnjeva češnjaka
  • 2 cm korijena đumbira
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žlica garam masala začina
  • 1 žličica korijandra
  • 1/2 žličice kima
  • 1/2 žličice cayenne papra
  • Prstohvat sušene chilli papričice
  • 900 g mljevene puretine
  • 1 jaje
  • 3 žlice jogurta
  • 2 žličice soli
  • Za umak:
  •  2 žlice ulja
  • 3 luka, sitno nasjeckana
  • 10 češnjeva češnjaka, naribanih
  • 4 cm korijena đumbira, naribanog
  • 2 korijena kurkume, veličine malog prsta, naribana
  • 4 žličice curry praha
  • 4 žličice kima
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • 3 žlice mljevenog korijandra
  • 1/2 žličice mljevenog papra
  • 1 konzerva pelata (400 ml)
  • 1 lovorov list
  • 1 žlica soli (ako je potrebno još posoliti)
  • 500 ml vode
  • 1 žlica soka od limuna
  • Svježi peršin ili korijandar za posluživanje

Priprema:

  1.  Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
  2. Okruglice: Grubo narezati češnjak, ljutiku, đumbir i staviti u blender s limunovim sokom, garam masalom, korijandrom, kimom i paprom te sve izmiksati u pire; prebaciti pire u drugu posudu i dodati meso, jaje, jogurt te chilli i sol i sve rukom izmijesiti da se sastojci sjedine
  3. Oblikovati kuglice (mokrim rukama ili ih malo nauljiti), smjesa je dovoljna za 35 - 40 kuglica; poslagati ih na papir za pečenje i peći 25 minuta - dok se ne zarumene i meso ispeče
  4. Umak: Pomiješati luk, češnjak, đumbir i kurkumu te ih popržiti na 2 žlice ulja dok se lagano ne zarumene; dodati curry, kim, mljevenu kurkumu, mljeveni korijandar, papar i miješati minutu do dvije na srednjoj vatri; dodati pelate (zdrobiti ih žlicom), lovor, sol i vodu i pustiti da zakuha; nakon što je zakuhalo, smanjiti vatru na najmanju i kuhati još 25 minuta pa maknuti s vatre i izmiksati umak štapnim mikserom ili drobilicom za krumpir; vratiti umak na vatru pa dodati u njega pečene okruglice, limunov sok i po potrebi još malo soli ili cayenne papra; kuhati na najmanjoj vatri s okruglicama još 10 minuta.
  5. Poslužiti toplo i posipano sjeckanim peršinom.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.