gastro postao
Mille-feuille ili Napoleoni - na jedan neklasičan način. Lagana krema od jagode s notom ruže i papra u pozadini, ispod toga sloj sira i bijele čokolade. Iziskuje malo više truda, ali unatoč neobičnim kombinacijama obećava pravu rapsodiju okusa u ustima.
Dobar tek! :)
Vrijeme pripreme: više od 180 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Krema od jagoda, ruže i čokolade
- 200 ml mlijeko
- 200 ml pire od jagoda
- 100 ml šećer
- 1 prstohvat sol
- 1 na vrh noža papar
- 3 kom žumanjak
- 100 ml škrob
- 4 žlica maslac
- 1 žličica ružina voda
- 50 g bijela čokolada
- 1 žlica želatina u prahu
- 3 žlica voda
- 100 ml nezaslađeno vrhnje za šlag
Krema od bijele čokolade i sira
- 100 g bijela čokolada
- 100 g krem sir
- 200 ml nezaslađeno vrhnje za šlag
Tijesto
- 400 g lisnato tijesto
Dekoracija
- 50 g bijela čokolada
- 18 kom jagode
- 6 list menta
Priprema
- Pomiješajte mlijeko, pire od jagoda (prethodno procijeđen od sjemenki), papar, sol i pola količine šećera i stavite kuhati. Žumanjke izmutite s drugom polovicom šećera i škrobom. Kad mlijeko počne lagano kuhati, uz miješanje pola tekućine prelijte preko žumanjaka. Žumanjke sjedinite s ostatkom mlijeka i nastavite kuhati još par minuta dok se ne zgusne. Pazite da ne zakipi!
- U vruću kremu umiksajte maslac. Nakon 10-ak minuta u kremu umiješajte rastopljenu bijelu čokoladu i ružinu vodu.
- Želatinu prelijte s tri žlice vode i ostavite da nabubri. Kad je nabubrila otopite je i dodajte u mlačnu kremu. Dobro izmiješajte i postavite na hlađenju preko noći kako bi se krema stisnula, a ruža ostavila suptilniji okus. Ohlađenu kremu izmiksajte i polako umiješajte istučeno vrhnje.
- Krem sir izmiksajte i dodajte mu otopljenu bijelu čokoladu. Ostavite da se smjesa hladi i u to polako umiješajte istučeno vrhnje za šlag.
- Tijesto tanko razvaljajte i režite krugove promjera 7 cm. Tijesto pecite tako da ga stavite na protvan obložen papirom za pečenje. Preko tijesta stavite još jedan papir za pečenje i manji protvan kojim ćete ga pritisnuti dok se peče. Ovo je potrebno da se tijesto ne napuhne tijekom pečenja.
- Pecite na 200°C, 12-15 minuta, ovisno o jačini pećnice. Nakon 10 minuta maknite gornji protvan i papir kako bi slojevi tijesta dobili laganu boju.
- Kolač slažite tako da stavite sloj tijesta, kremu od sira i čokolade, sloj tijesta, kremu od jagoda i ruže i na kraj opet sloj tijesta.
- Dekoracija: Očistite jagode i umočite ih u rastopljenu bijelu čokoladu. Odmah ih lijepite na najgornji sloj tijesta. Po želji dodajte listiće mente ili samo posipajte šećerom u prahu.
Mille-feuille ili Napoleoni - na jedan neklasičan način. Lagana krema od jagode s notom ruže i papra u pozadini, ispod toga sloj sira i bijele čokolade. Iziskuje malo više truda, ali unatoč neobičnim kombinacijama obećava pravu rapsodiju okusa u ustima. Dobar tek! :)