Recepti 09. prosinca 2016.

Napravite svoj prvi domaći baguette

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Dosta vam je kupovanja kruha i peciva? Želite napraviti nešto svoje? Odlično!

Ako ste mislili kako je teško napraviti domaći kruh ili peciva, u krivu ste. Pronašli smo sjajan i hrskav recept za slasni domaći baguette.  Poslužite ga uz neko toplu krem juhu, napravite s njim sendvič ili ga jednostavno, još toplog, namažite maslacem i uživajte! 

Sastojci:

  • 1 šalica tople vode (95 stupnjeva)
  • 1 žličica suhog kvasca
  • 4 šalice glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • Za kvasac: 1/2 žličice suhog kvasca, 1/2 šalice tople vode, 1 šalica brašna 

Priprema: 

  1.  U posudi pomiješati brašno, toplu vodu i kvasac (da postane ljepljivo) i ostaviti barem 8 h ili preko noći na sobnoj temperaturi kako bi se stvorio gluten
  2. U posudi za miksanje, pomiješati žličicu suhog kvasca i šalicu zagrijane vode te dodati napravljeni kvasac (koji je odstajao 8 h); dodati brašno i sol i sve dobro izmiješati drvenom žlicom. Ostaviti 20 minuta da odstoji.
  3. Staviti miješalice za tijesto na mikser i miješati tijesto na najmanjoj brzini 2 -3 minute; pojačati brzinu na srednje jaku i tako miksati još 12 - 15 minuta, pazeći pritom da se tijesto ne diže previše gore po miješalicama. Tijekom miksanja, tijesto će se skupljati s rubova i postajati sve kompaktnije. 
  4. Izmiješano tijesto prebaciti u posudu za dizanje (prethodno namazanu uljem/maslacem kako se ne bi lijepilo) i prekriti plastičnom folijom te ostaviti 2 - 3 h da se diže na sobnoj temperaturi.
  5. Kada se tijesto diglo, prebaciti ga na dobro pobrašnjenu podlogu, oblikovati kuglu i podijeliti ju na tri jednaka dijela te svaki oblikovati u kuglu. Ostaviti ih tako 15 minuta da se dižu
  6. Nakon toga, oblikovati od svake kugle valjak od tijesta (kao za uobičajeni baguette) tako da stanu u posudu za pečenje i ostaviti ih još 1 h da se dižu
  7. Na svakom komadu, nožem zarezati po 3 - 4 reza kako bi imali tradicionalan izgled baguettea
  8. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva; u manju posudicu na dno pećnice staviti nekoliko kockica leda ili pola šalice vode koja će isparavati dok se baguette peče čime će se postići hrskava korica
  9. Staviti tijesto i peći ga 20 do 30 minuta, odnosno, dok korica ne postane zlatno smeđa i hrskava

Možete koristiti i neko drugo brašno po svom izboru, primjerice kukuruzno, od heljde ili pira i uživati u potpuno zdravom domaćem baguetteu!  

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • 05lpiva 23:03 09. Prosinac 2016.

    Šalica tople vode (95 stupnjeva). Celzijusa?