gastro postao
Nikolina Bedrica, autorica Instagram profila "Slatka iskušenja", u finalu je izbora Gastro zvijezda 2023. u kategoriji Video zvijezda, a pripremila nam je aromatičnu Pavlovu tortu s kruškama kuhanim u vinu.
Kuhano vino i kolači nezaobilazni su tijekom blagdanskih dana, no što kada bi ih spojili u jedan neodoljivi desert? Upravo je tako razmišljala Nikolina Bedrica, autorica Instagram profila "Slatka iskušenja". Nikolina je vječni klasik Pavlovu tortu prilagodila sezoni i spojila s nježnim kruškama kuhanim u vinu, a rezultat je uistinu čaroban desert koji će sigurno osvojiti svakoga tko ga kuša.
Nikolinu i njezin profil podrži svojim glasom ovdje!
Sastojci za kruške u vinu:
- 500 ml crnog vina
- 100 ml vode
- 1 šalica šećera (2 dcl)
- 1 cimet štapić
- Malo anisa
- Par klinčića
- 4 kruške
- Kora naranče (par komada kad očistite)
- 1 puna žličica gustina
Priprema:
- Kruške očistiti od kore i koštica, ali peteljke ostavite, zatim ih sa ostalim sastojcima stavite kuhati nekih pola sata, dok kruške omekšaju.
- Zatim ostavite sa strane i neka se sve zajedno hladi.
- Kad se ohladi izvadite kruške sa strane.
- Za sirup ostatak procijedite i stavite kuhati zajedno s gustinom te kuhajte do željene gustoće, kad se ohladi još će se više stisnuti.
- Ohladiti sirup.
Sastojci za Pavlovu:
- 5 bjelanjaka
- 200 g šećera u prahu
- 1 žličica gustina
- 1 žlica octa
- 300 ml slatkog vrhnja
Priprema:
- Bjelanjke miksati dok se ne počnu pjeniti, zatim po malo dodavati šećer i miksati sve dok se šećer ne otopi i ne napravi glatka smjesa
- Na kraju dodati gustin i ocat i kratko izmiksati.
- Na papir za pečenje stavite smjesu tako da dodajte hrpice u jedan krug oko 22/24 cm (raširi se prilikom pečenja) i onda lagano rubove po želji oblikujte žlicom.
- Bitno je da dok radite hrpice ne ostane zraka.
- Peći je na 100 °C dva sata bez da otvarate vrata.
- Kad je gotova ugasite pećnicu i neka se u zatvorenoj ohladi.
- Slatko vrhnje istući u šlag.
- Vrijeme je za slaganje. Koru lagano na vrhu puknemo i stavimo na nju tučeni šlag, a na šlag rasporedimo kruške te prelijemo sirupom od vina.