gastro postao
Za ovo slatko savršenstvo ne treba vam niti pećnica
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 12
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 303
Za bazu
- 150 g oreo keksi
- 40 g čokoladni namaz "nutela"
- 40 g maslac, slani
- 30 g lješnjak, sirovi
Za punjenje
- 2 kom jaje kokošje
- 50 g šećer, kristal
- 250 g mascarpone
- 60 g krem sir
- 5 g voćni žele, u kocki (razni)
- 80 g čokoladni namaz "nutela"
- 40 g Tamna čokolada, 75% kakaa
- 2 dl šlag
Priprema
- Prvo je potrebno napraviti bazu. U multipraktiku usitnimo kekse i tostirane lješnjake. Nutellu i maslac otopimo i izmiješamo s keksima i lješnjacima. Dobro utisnemo u dno kalupa te uzdignemo i prema stranicama. Ostavimo u hladnjaku.
- U vatrostalnu posudu stavimo 2 jaja i 30 g šećera. Želatinu u granulama prelijemo s dvije i pol žlice vode i ostavimo da bubri. Jaja postavimo iznad posude s kipućom vodom i miješamo mikserom iznad pare 10 min kuhajući ih na taj način. Skinemo s pare i dodamo mascarpone na sobnoj temperaturi te želatinu koju smo rastopili.
- U jednoj posudi izmiješamo mikserom 60 g krem sira i 20 g šećera. Umiješamo polovicu smjese s jajima. Izradimo šlag i laganim pokretima, pazeći da sačuvamo što više zraka umiješamo i polovicu šlaga.
- Rastopimo Nutellu i čokoladu te im dodamo drugu polovicu smjese s jajima. Dodamo i drugu polovicu šlaga pazeći također da sačuvamo laganu teksturu.
- U ranije pripremljen kalup ulijemo prvo smjesu s Nutellom te stavimo 5 min u zamrzivač da se malo stisne da bi nam slojevi ostali razdvojeni. Potom ulijemo bijelu smjesu te stavimo u hladnjak, najmanje par sati ili preko noći.
Ukrasimo po želji, primjerice s čokoladnim jajima
Izvor Cooking with the Cat