Recepti 24. siječnja 2017.

Oduševite se popularnim obrocima iz zdjele

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj trend pripreme hrane u jednoj zdjeli, s ljetnih voćnih salata prebacio se i na zimu!

Kako obično za večeru ne želimo pojesti previše, odličan način pripreme hrane je i ovaj u zdjeli. Naime, priča je započela s pripremom voćnih salata i doručka u zdjeli, odnosno, popularnih "smoothie bowls-a". No, i dalje možete pripremati ove slatke verzije, unatoč zimi!

Zimska verzija hrane iz zdjele naziva se i Buddha bowl, a prema Pinterestu, ovo će biti jedan od hit trendova u hrani u 2017. godini. Sjajna stvar kod pripreme ovakve hrane jest to, što dobivate cjelovit obrok iz jedne zdjele, a možete ga pripremiti za večeru i drugi dan ono što vam je ostalo ponijeti za obrok na poslu.

Uobičajeni sastojci ovih zdravih zdjela su brokula, quinoa, mrkva, cvjetača, avokado, grahorice, orasi, bademi, lješnjaci, sezamove ili lanene sjemenke, chia sjemenke... Ako ne želite jesti baš samo povrće, možete natrgati kuhanu piletinu ili puretinu, a možete narezati i kuhano jaje i pomiješati ih s ostalim sastojcima.

Glavna ideja ovakve pripreme hrane je u tome da dobijete kompletan obrok, sa svim sastojcima koje biste trebali konzumirati u jednom danu - proteine, vitamine, željezo, masti, ugljikohidrate i još mnogo drugih stvari koje pojedini sastojci sadrže.

Preporučujemo da isprobate popularni Buddha bowl. Sastojke možete koristiti koje god želite i koje imate doma.

Naš prijedlog je quinoa bowl:

  • 300 g brokule, oprane i natrgane na cvjetiće te skuhane na pari (ili kratko pečene u pećnici)
  • 200 g quinoe, skuhane i ocijeđene
  • 3 mrkve, oguljene i naribane
  • 1 avokado, oguljen i narezan na kriške
  • Himalajska sol
  • Sok od pola limuna
  • Nekoliko žlica tahini umaka
  • 100 g slanutka iz konzerve, ocijeđenog
  • 1/4 glavice ljubičastog kupusa, naribana
  • 100 g skuhane butter tikve, narezane na kockice

Pripremite prvo quinou - skuhajte ju s vodom i malo soli (na 1 šalicu quinoe stavite 1 1/2 šalicu vode) - kuhajte otprilike 15 minuta, ocijedite višak vode i ostavite da se ohladi. Tahini umak pomiješajte sa sokom od limuna i malo vode te dodajte po potrebi soli i papra.  

U zdjeli u kojoj ćete poslužiti salatu, poslažite quinou, naribanu mrkvu, slanutak, kuhanu tikvu narezanu na kockice, naribani kupus, avokado i brokulu i sve pokapajte pripremljenim tahinijem s limunovim sokom.

I uživajte u ovom odličnom obroku!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.