gastro postao
Omlet pospite s feta sirom, svježim peršinom i poslužite uz omiljenu salatu
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 2
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 28
Potrebno vam je
- 5 g jaje kokošje
- 2.50 žlica ulje maslinovo
- 200 g cvjetača (listovi i cvijet)
- 1 režanj češnjak
- 60 g feta sir
- peršin, list
Priprema
- Razmutiti jaja sa prstohvatom soli.
- Zagrijati ulje u tavi na srednje jakoj vatri pa dodati cvjetaču razdvojenu na cvjetove i pirjati 5-9 minuta da omekša i lagano potamni. Zatim smanjiti jačinu vatre, dodati češnjak, prstohvat soli i papra te pržiti još 1 minutu.
- Razmućena jaja izliti u tavu preko cvjetače. Kada rubovi jaja očvrsnu, pomoću špatule postepeno preklopiti omlet podižući ispečene krajeve prema centru da bi se još sirovi djelovi u sredini ispekli. Povremeno protresti tavu i kuhati 4 do 5 minuta.
- Omlet direktno iz tave spustiti na tanjur, postaviti tavu direktno iznad tanjura pa ga preokrenuti čvrsto držeći tavu i tanjur, kako bi omlet vratili u tavu da se zapeče i sa druge strane. Kuhati još 1-2 minute.
- Kada je potpuno pečen, omlet spustiti na tanjur i posipati fetom i peršinom.