gastro postao
Dobro poznati prilog jelima učinite zanimljivijim uz pomoć celera i lješnjaka
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 309
Potrebno vam je
- 1000 g celer, korijen
- 1000 g krumpir, zreli
- 0.50 šalica vrhnje kiselo (20% masti)
- 0.50 šalica mlijeko kravlje, punomasno
- 100 g maslac, neslani
- svježe mljeveni papar
- 0.25 šalica lješnjak ,suhi
- 1 žlica ulje od lješnjaka
Priprema
- Narezani celer i krumpir prekriti hladnom vodom u većoj posudi, posoliti i zagrijati do vrenja. Smanjiti jačinu vatre i kuhati oko 20-25 minuta. Povrće je kuhano kada se može lako probosti vilicom.
- Kuhano povrće procijediti i usitniti do pirea pomoću gnječilice ili preše za krumpir.
- Dobiveni pire držati na laganoj vatri i miješati oko 2 minute kako bi isparila prisutna tekućina.
- Umiješati maslac u pire, po nekoliko kockica odjednom miješajući da se ravnomjerno rasporedi pa maknuti sa vatre.
- U međuvremenu, mlijeko i vrhnje zagrijati u manjoj posudi i postepeno umiješati u pire. Začiniti sa soli i paprom.
- Za posebno glatku i kremastu smjesu, pire se može dodatno protisnuti kroz sito.
- Pošpricati s uljem lješnjaka i po želji posipati tostiranim lješnjacima.