Recepti 10. studenoga 2022.

Pečenka s pikantnim šljivama – mekano meso ‘ljute’ arome

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo ukusno zavoljet ćeš na prvu, posebno ako voliš eksperimentirati i kombinirati na prvi pogled nespojive proizvode, primjerice - meso s voćem

Tražiš li drugačiji ili neki novi jesenski recept za sporo kuhanje s mesom i puno dodataka onda si na pravoj adresi. Ova ukusna pečenka savršeno se sljubljuje s komadićima ljutike, korijandra, anisa, čili pahuljica te suhim šljivama. I definitivno će te ‘zagrijati’ što je idealno u ove sve hladnije dane.

Ovo je jelo koje ćeš zasigurno ostaviti za vikend, za ručak s nešto većim brojem ljudi oko stola. No, ne brini se, nećeš se previše izmoriti ako se odlučiš pripremiti baš to. Pečenka s pikantnim šljivama zahtijeva vremena, ali većinu tog vremena pečenka će se peći u pećnici (da, zvuči kao vježba za pravilan izgovor), a tebi će ruke biti slobodne. Za neke druge kućanske poslove, znamo, ali isplati se ako ćeš vrijeme nakon tog provesti s dragim osobama. 

Bundeva Možda vas zanima... Top 10 najboljih slastica s jesenskog stola! Špajza

Pečenka s pikantnim šljivama

Sastojci za 4 osobe:

  • 250 g suhih šljiva (bez koštica)
  • 400 ml soka od šljiva
  • 4 ljutike
  • 5 žlica ulja
  • 250 g heljde
  • 700 ml juhe
  • 1 žlica papra u zrnu
  • 1 žlica sjemenki korijandra
  • 1 žličica sjemenki anisa
  • ½ žličice čili pahuljica
  • muškatni oraščić
  • 1 kg svinjeće potrbušine za rolanje (bez kožice)
  • sol i papar

Priprema:

  1. Šljive zakuhaj u 330 ml soka od šljiva, makni s vatre i ostavi da se namaču.
  2. Ljutike oljušti i nasitno nasjeckaj. Zagrij 1 žlicu ulja, staklasto propirjaj ljutiku, umiješaj heljdu i još kratko pirjaj. Umiješaj zatim 100 ml soka od šljiva i 300 ml juhe te kuhaj 5 - 10 minuta. Makni lonac s vatre i ostavi da heljda bubri još 5 minuta.
  3. U mužaru krupnije smrvi papar, korijandar i anis te ih izmiješaj s čilijem i 1 žlicom soli. Šljive ocijedi, usitni, izmiješaj s heljdom te smjesu posoli i popapri.
  4. Pećnicu upali da se zagrije na 170 stupnjeva. Svinjetinu posoli i raširi na radnu plohu. Po potrebi malo istuci. Po njoj rasporedi pripremljeni nadjev, smotaj je i poveži kuhinjskim koncem. Dobivenu roladu jako natrljaj pripremljenom smjesom začina, stavi u pekač na 4 žlice ulja pa peci u pećnici oko 15 minuta.
  5. Onda podlij sa 400 ml juhe i peci još 40 - 50 minuta.
  6. Izvadi pečenku, nareži je na ploške i posluži s, primjerice, okruglicama i pirjanim ljubičastim kupusom.
Možda vas zanima... Foto vodič za pripremu klasičnih knedli sa šljivama Recepti

Savjet više

  • Šljive se u jelima izvrsno slažu s bademima, lješnjacima, cimetom, citrusima, crnim paprom, medom, vanilijom, rikulom, crnim vinom, đumbirom, malinama, kozjim sirom, jogurtom, bobičastim voćem, drugim koštunjavim voćem, burbonom, piletinom, svinjetinom, pršutom i patkom.
  • Dodavanje čilija smjesi za poširanje čini jednostavan recept posebnim. Ako čili ostane cijeli neće biti ljut već će šljivama dati aromatičan okus. Još je bolji okus kada je jelo ohlađeno, dan poslije.
  • Ostane li ti umaka od šljiva iskoristi ga kao marinadu za piletinu, a piletinu također možeš i pirjati u umaku. Isprobajte umak s pilećim krilcima u azijskom stilu. Upotrijebite ga i za rolice s jajima ili ga stavite u lonac s mesnim okruglicama. Lijepo ide i uz svinjetinu.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.