Pinca, sirnica ili slatka pogača uvriježen je simbol uskršnjeg stola, a njezin izostanak ili zamjena kruhom smatra se velikim propustom. Poznata po više naziva, pinca, sirnica, uskrsni kruh ili pak uskrsna pogača, tradicionalno se priprema u Dalmaciji, Istri i Primorju. Kako se nekada za pripremu ove slastice trebao odvojiti gotovo čitav dan, u današnje vrijeme kupovne pince brža je i jednostavnija opcija. No, želite li u svoj dom dovesti miris Uskrsa svakako se isplati isprobati ovaj recept.
Donosim vam recept za vegansku pincu bez jaja ali s batatima.
Veganska pinca bez jaja - recept
Tijesto:
- 500 g brašna
- 200 g batata
- 2 Dr. Oetker vanilin šećera
- 2 žlica šećera
- 100 g maslaca
- 1 limun
- 1 naranča
- 1 Dr. Oetker kvasac
- 100 ml mlijeka
Krema od limuna:
- 2 limuna
- 150 g šećera
- 150 ml vrhnje za šlag
Priprema:
Tijesto:
- Batate ogulite, narežite na kocke i kuhajte u vodi, a u multipraktiku napravite pire.
- U pire od batate dodajte koricu od naranče i limuna, šećer, vanili šećer i brašno i kvasac te zamijesite tvrđe tijesto.
- Ostavite da se diže 1 sat na toplom mjestu, a svakih petnaest minuta premijesite tijesto.
- Tijesto podijelite na 4 dijela, zamijesite kugle i ostavite da se dižu 15 minuta. Svaku kuglu na vrhu zarežite u križ, ostavite da se diže 15 min. te pecite u pećnici 155 C oko 20 minuta.
Krema od limuna:
- Koricu limun ogulite gulilicom za krumpir, te narežite na tanke rezance i prokuhajte u 7 voda da ostane aroma a da se izgubi gorčina. Limunu ogulite bijelu koru, narežite na ploške i kuhajte uz dodatak šećera 15 minuta.
- Kuhani limun usitnite u multipraktiku i procijedite kroz sitno cijedilo da dobijete sirup. U sirup dodajte prokuhane korice od limuna i kuhajte dok se ne zgusne.