gastro postao
Pissaladière - inačica talijanske pizze dobila je ime po pasti od inćuna - pisali
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 2
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 682
Tijesto
- 230 g oštro brašno
- sol
- 900 g luk ,crveni
- svježe mljeveni papar
- 1 mala žlica šećer, kristal
- 1 mala žlica suhi kvasac
- 1 žlica ulje maslinovo
Umak
- 4 žlica ulje maslinovo
- 3 režanj luk cešnjak
- 1 grančica majčina dušica
- 1 mala žlica mješavina suhih začina
- 1 list lovorov list
- 100 g inćun, konzervirani
- 12 kom masline, crne
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Za tijesto u velikoj zdjeli pomiješamo brašno, 1 žličicu soli i papar. U drugu zdjelu ulijemo 1,5 dl mlake vode pa umiješamo šećer i kvasac, stalno miješajući vilicom. Ostavimo da odstoji 10 minuta dok se ne zapjeni, pa uspemo u brašno zajedno s maslinovim uljem.
- Zamijesimo tijesto i, prema potrebi, dodamo još nekoliko žlica mlake vode. Premjestimo na pobrašnjenu dasku i mijesimo oko 10 minuta. Oblikujemo u kuglu, vratimo u zdjelu i pokrijemo kuhinjskom krpom. Ostavimo na toplom oko 1 sat da se diže.
- Luk i češnjak oljuštimo i sitno nasjeckamo. U tavi zagrijemo ulje pa popržimo luk, češnjak, provansalsko začinsko bilje i lovorov list. Poklopimo i pirjamo, povremeno miješajući oko 1 sat. Pazimo da se luk ne slijepi – ako se to dogodi, dodamo malo vode.Dobro ocijedimo, odložimo i izvadimo lovorov list.
- Pećnicu zagrijemo na 180 °C. Zamijesimo tijesto na pobrašnjenoj površini. Tanko ga razvaljamo u veličini kalupa. Cijelo izbodemo vilicom i premažemo lukom.
- Inćune ocijedimo, ali sačuvamo 3 žlice ulja i prerežemo ih napola po dužini. U redovima utisnemo u tijesto masline, a preko luka položimo inćune u križnom uzorku. Poškropimo sačuvanim uljem od inćuna i popaprimo.
- Pečemo oko 25 minuta.
Pissaladière - inačica talijanske pizze dobila je ime po pasti od inćuna - pisali
Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata