Recepti 19. lipnja 2016.

Pogača s inćunima i lukom

Pogača s inćunima i lukom
gastro postao gastro.24sata.hr
Pissaladière - inačica talijanske pizze dobila je ime po pasti od inćuna - pisali

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 2

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 682

Tijesto

  • 230 g oštro brašno
  • sol
  • 900 g luk ,crveni
  • svježe mljeveni papar
  • 1 mala žlica šećer, kristal
  • 1 mala žlica suhi kvasac
  • 1 žlica ulje maslinovo

Umak

  • 4 žlica ulje maslinovo
  • 3 režanj luk cešnjak
  • 1 grančica majčina dušica
  • 1 mala žlica mješavina suhih začina
  • 1 list lovorov list
  • 100 g inćun, konzervirani
  • 12 kom masline, crne
  • svježe mljeveni papar

Priprema

  1. Za tijesto u velikoj zdjeli pomiješamo brašno, 1 žličicu soli i papar. U drugu zdjelu ulijemo 1,5 dl mlake vode pa umiješamo šećer i kvasac, stalno miješajući vilicom. Ostavimo da odstoji 10 minuta dok se ne zapjeni, pa uspemo u brašno zajedno s maslinovim uljem.
  2. Zamijesimo tijesto i, prema potrebi, dodamo još nekoliko žlica mlake vode. Premjestimo na pobrašnjenu dasku i mijesimo oko 10 minuta. Oblikujemo u kuglu, vratimo u zdjelu i pokrijemo kuhinjskom krpom. Ostavimo na toplom oko 1 sat da se diže.
  3. Luk i češnjak oljuštimo i sitno nasjeckamo. U tavi zagrijemo ulje pa popržimo luk, češnjak, provansalsko začinsko bilje i lovorov list. Poklopimo i pirjamo, povremeno miješajući oko 1 sat. Pazimo da se luk ne slijepi – ako se to dogodi, dodamo malo vode.Dobro ocijedimo, odložimo i izvadimo lovorov list.
  4. Pećnicu zagrijemo na 180 °C. Zamijesimo tijesto na pobrašnjenoj površini. Tanko ga razvaljamo u veličini kalupa. Cijelo izbodemo vilicom i premažemo lukom.
  5. Inćune ocijedimo, ali sačuvamo 3 žlice ulja i prerežemo ih napola po dužini. U redovima utisnemo u tijesto masline, a preko luka položimo inćune u križnom uzorku. Poškropimo sačuvanim uljem od inćuna i popaprimo.
  6. Pečemo oko 25 minuta.

Pissaladière - inačica talijanske pizze dobila je ime po pasti od inćuna - pisali

Izvor "Kuhinje svijeta - Francuska kuharica", Mozaik knjiga i 24 sata

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.