gastro postao
Naša blogerica Tanja provela je vikend u Slavoniji i donijela čvarke koji su je inspirirali za ovaj recept
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 984
Potrebno vam je
- 500 g glatko brašno
- 40 g kvasac, svježi
- 1 žlica šećer, kristal
- 300 ml mlijeko kravlje, punomasno
- 1.50 mala žlica sol
- 0.75 mala žlica svježe mljeveni papar
- 1 kom jaje kokošje
- 1 mala žlica mast svinjska, nesoljena
- 250 g čvarci
- 1 žlica voda
Priprema
- Čvarke sameljite.
- U manjoj posudici razmrvite kvasac, dodajte šećer i malo toplog mlijeka. Promiješajte i ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi da se napravi pjenica.
- Brašno posolite, dodajte papar, promiješajte i u sredini napravite udubinu. Dodajte kvasac (pjenicu), jaje, mast i ostatak toplog mlijeka.
- Umijesite glatko tijesto i ostavite ga pokrivenog 10 minuta, lagano premijesite i ostavite pokriveno još 30-40 minuta na toplom mjestu, da naraste.
- Kada je naraslo, tijesto prebacite na brašnom posutu radnu površinu i tanko razvaljajte. Po polovici tijestu rasporedite 1/3 mljevenih čvaraka pa preklopite drugim dijelom.
- Tijesto opet razvaljajte, nadjenite drugom trećinom mljevenih čvaraka i opet preklopite.
- Sada još jednom ponovite ovaj postupak, nadjenite tijesto preostalim mljevenim čvarcima, preklopite i rastanjite na približno 1,5 cm.
- Okruglom modlicom ili čašom vadite pogačice, složite ih na lim obložen papirom za pečenje. Razmutite jaje, dodajte mu žlicu vode i premažite pogačice (po želji, lagano ih posolite).
- Ostatke tijesta nemojte baciti već ih samo lagano spojite u male hrpice (nemojte ih više mijesiti) i pecite skupa s pogačicama.
- Pecite 20-30 minuta na 180-200°C.