Pogačice mogu poslužiti kao doručak "s nogu", usputni gablec, ali i slastica za opušteno popodne. Količina je dovoljna za pripremu osam većih, trokutastih pogačica ili 15-ak manjih i okruglastih.
Ovaj recept lako možeš prilagoditi svojim željama i ukusu. Primjerice, možeš unutra naribati svježi đumbir ili dodati malo ušećerenog đumbira. Dobro će funkcionirati i s prikladnom glazurom od šećera i limuna; samo pomiješaj šećer u prahu sa svježe iscijeđenim limunovim sokom i ukrasi pogačice.
Loša ideja nisu ni suhe brusnice ili pak grožđice. U slast!
Sastojci:
- 300 g glatkog brašna
- 50 g šećera
- 1 žlica praška za pecivo
- 2 žličice naribane korice limuna
- ½ žličice soli
- 350 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice limunovog soka
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva. Lim obloži papirom za pečenje.
- U jednoj posudi pomiješaj brašno, šećer, prašak za pecivo, limunovu koricu i sol.
- Umiješaj vrhnje i limunov sok pa umijesi tijesto.
- Izvaljaj tijesto kružno, tako da promjer bude otprilike 25 cm, a debljina centimetar.
- Nareži osam trokuta pa ih rasporedi po pripremljenom limu za pečenje.
- Peci 20 do 25 minuta, sve dok dno pogačica ne poprimi laganu smeđu boju.
- Pusti da se ohlade u potpunosti prije serviranja. Po želji ih prelij šećernom glazurom.
U slast!