Recepti 13. studenoga 2018.

Pečeni kupus - jeste li već isprobali ovaj genijalan prilog?

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako ga obično radimo na salatu, kupus može biti i sjajan prilog ako je pečen!

Najbolje kod kupusa definitivno su njegov divan okus i miris. Volimo ga u varivu, salati ili čak ukiseljenog, no što mislite o tome da ga napravite pečenog?

 

Kiseli kupus Možda vas zanima... Kupus na žlicu - varivo iz djetinjstva spremno je na povratak Recepti

 

Pronašli smo dva odlična načina za pripremu kupusa - jedan je kupus u malo kiselijoj varijanti, a možete ga koristiti kao prilog uz pohano meso ili pire, a drugi je pečeni kupus sa slaninom. Obje ideje zvuče sjajno, a takvog su i okusa! Zamislite samo mirisni pečeni kupus po kojem je poslagana još mirisnija slanina i sve to zajedno ispečeno u pećnici. Za prste polizati!

 

slanina Možda vas zanima... Kako ispeći savršeno hrskavu slaninu? Recepti

 

Kod kupusa pečenog sa slaninom dobit ćete divnu aromu kupusa, ali i slanine, a slanina će biti hrskava izvana i mekana i sočna s donje strane dok će se mirisi pečenog kupusa i slanine divno spojiti.

Za ove prijedloge možete koristiti i ljubičasti i zeleni kupus, razlike neće biti, pripazite tek kada kupujete ljubičasti kupus da nije presuh.

No, da ne ostane sve samo na priči, evo i prijedloga za ova dva sjajna načina kako pripremiti pečeni kupus!

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Sastojci i priprema pečenog kupusa s jabučnim octom:

  • 1 srednje velika glavica kupusa, maknuti gornje listove
  • Maslinovo ulje
  • Sol, papar
  • Za preljev: 3 žlice maslinovog ulja; 1 žlica meda; 2 žlice senfa; 1 žlica jabučnog octa; 1 žlica soja sosa

Priprema: Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Kupus narezati na 8 kriški. Na lim obložen papirom za pečenje poslagati kriške kupusa i pokapati ih dobro s maslinovim uljem te posoliti i popapriti. peći 15 minuta s jedne i 15 minuta s druge strane. Kada je kupus pečen, pomiješati sastojke za preljev te kupus izvaditi iz pećnice i pokapati preljevom. Poslužiti odmah!

Sastojci i priprema pečenog kupusa sa slaninom:

  •  1 glavica kupusa
  • Maslinovo ulje
  • Sol, papar
  • 4 - 5 tankih kriški slanine

Priprema: Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Narezati kupus na 8 kriški. Na lim obložen papirom za pečenje poslagati kupus i lagano ga pokapati maslinovim uljem te dobro posoliti i popapriti. Slaninu narezati na manje komade tako da imate isto 8 komada slanine i svaki komad staviti na jednu krišku kupusa. Peći s obje strane oko 15 minuta, odnosno, dok slanina i kupus ne dobiju lijepu boju. Poslužiti odmah!

Dobar tek!
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.