gastro postao
Prekmurska gibanica je tradicionalna slovenska slastica slična hrvatskoj međimurskoj gibanici
Neće vam baš biti lako uloviti se u koštac s ovim receptom jer je dosta složen, ali ne sumnjamo da će ukućani biti oduševljeni! Samo strpljivo...
Prhko tijesto - podloga
- 200 g pšeničnog brašna
- 100 g maslaca
- 1 prstohvat soli
- 1 prstohvat šećera
- 1 dl vode
Vučeno tijesto
- 900 g pšeničnog brašna
- 1 jaje kokošje
- 1 žlica suncokretova ulja
- 1 prstohvat soli
- 1 prstohvat šećera
- voda
Nadjev od maka
- 300 g maka
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
Nadjev od sira
- 1200 g svježeg kravljeg sira
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 2 vanilin šećera
- 1 prstohvat soli
Nadjev od oraha
- 300 g mljevenih oraha
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
Nadjev od jabuka
- 1500 g jabuka
- 120 g šećera
- mljeveni cimet
- 1 prstohvat soli
Preljev od vrhnja
- 8 dl kiselog vrhnja
- 3 jaja
Preljev
- 250 g maslaca
Priprema
- Za prhko tijesto maslac omekšamo i pomiješamo s brašnom. Dodamo sol, šećer i hladnu vodu pa sve zajedno umijesimo u glatko tijesto. Pustimo da odstoji oko 30 minuta na hladnome mjestu.
- Za vučeno tijesto, prosijano brašno stavimo na radnu plohu i u sredini napravimo rupu. U nju stavimo jaje, ulje, sol, šećer i mlaku vodu. Sve zajedno promiješamo i mijesimo dok ne dobijemo jednolično tijesto. Pustimo da odstoji oko 30 minuta.
- Za nadjev od maka, mak sitno sameljemo, dodamo kristal-šećer i vanili-šećer i sve zajedno promiješamo. Nadjev od maka upotrijebit ćemo u dva sloja.
- Za nadjev od sira, siru dodamo jaja, vanili-šećer, kristal-šećer i sol te sve zajedno dobro miješamo dok ne dobijemo glatku i jednoličnu smjesu. Pripremljeni nadjev podijelimo na dva dijela.
- Za nadjev od oraha, orahe sameljemo. Pomiješamo ih s kristal-šećerom i vanili-šećerom. Nadjev od oraha podijelimo na dva dijela.
- Za nadjev od jabuka, jabuke ogulimo, naribamo, dodamo kristal-šećer i vanili-šećer i cimet pa sve zajedno promiješamo. Podijelimo na dva dijela.
- Za preljev od vrhnja, od bjelanjaka istučemo tvrd snijeg. Posebno istučemo žumanjke i kiselo vrhnje pa u tu smjesu postupno umiješamo snijeg od bjelanjaka. Preljev od vrhnja upotrijebit ćemo za premazivanje svakog sloja nadjeva gibanice. Količinu preljeva razdijelimo na devet dijelova.
- Pripremljeno prhko tijesto razvaljamo. Debljina ne smije biti veća od 0,5 cm. Kalup dobro premažemo masnoćom i položimo prhko tijesto tako da pokriva i rubove kalupa. Tijesto na nekoliko mjesta probodemo vilicom.
- Uzmemo jedan komad vučenog tijesta pa ga na pobrašnjenoj radnoj plohi razvaljamo. Stavimo ga preko prhkog tijesta u kalupu, rubovima preko rubova kalupa. Na njega rasporedimo prvi sloj nadjeva od maka, koji prelijemo preljevom od vrhnja.
- Nadjev od maka prekrijemo novim slojem vučenog tijesta. Njega premažemo nadjevom od sira, koji ponovno prelijemo s malo masnoće i preljevom od vrhnja.
- Na treći sloj vučenog tijesta rasporedimo pola nadjeva od oraha i prelijemo ga masnoćom i preljevom od vrhnja. Četvrti sloj tijesta prekrijemo nadjevom od jabuka koji ponovno prelijemo masnoćom i preljevom od vrhnja.
- Cijeli postupak ponovimo prema istom rasporedu tako da ide prvo sloj nadjeva od maka, zatim nadjev od sira, nadjev od oraha i, na kraju, nadjev od jabuka.
- Sve nadjeve prelijemo masnoćom i preljevom od vrhnja. Gibanicu premažemo maslacem i kiselim vrhnjem pa stavimo peći otprilike 1 sat na 180 – 200 °C.
Dobar tek!