Recepti 30. svibnja 2018.

Prekmurska gibanica: Čudo iz susjedstva

Prekmurska gibanica
gastro postao gastro.24sata.hr
Prekmurska gibanica je tradicionalna slovenska slastica slična hrvatskoj međimurskoj gibanici

Neće vam baš biti lako uloviti se u koštac s ovim receptom jer je dosta složen, ali ne sumnjamo da će ukućani biti oduševljeni! Samo strpljivo...

Prhko tijesto - podloga

  • 200 g pšeničnog brašna
  • 100 g maslaca
  • 1 prstohvat soli
  • 1 prstohvat šećera
  • 1 dl vode

Vučeno tijesto

  • 900 g pšeničnog brašna
  • 1 jaje kokošje
  • 1 žlica suncokretova ulja
  • 1 prstohvat soli
  • 1 prstohvat šećera
  • voda

Nadjev od maka

  • 300 g maka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer

Nadjev od sira

  • 1200 g svježeg kravljeg sira
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 2 vanilin šećera
  • 1 prstohvat soli

Nadjev od oraha

  • 300 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer

Nadjev od jabuka

  • 1500 g jabuka 
  • 120 g šećera
  • mljeveni cimet
  • 1 prstohvat soli

Preljev od vrhnja

  • 8 dl kiselog vrhnja
  • 3  jaja

Preljev

  • 250 g maslaca

Priprema

  1. Za prhko tijesto maslac omekšamo i pomiješamo s brašnom. Dodamo sol, šećer i hladnu vodu pa sve zajedno umijesimo u glatko tijesto. Pustimo da odstoji oko 30 minuta na hladnome mjestu.
  2. Za vučeno tijesto, prosijano brašno stavimo na radnu plohu i u sredini napravimo rupu. U nju stavimo jaje, ulje, sol, šećer i mlaku vodu. Sve zajedno promiješamo i mijesimo dok ne dobijemo jednolično tijesto. Pustimo da odstoji oko 30 minuta.
  3. Za nadjev od maka, mak sitno sameljemo, dodamo kristal-šećer i vanili-šećer i sve zajedno promiješamo. Nadjev od maka upotrijebit ćemo u dva sloja.
  4. Za nadjev od sira, siru dodamo jaja, vanili-šećer, kristal-šećer i sol te sve zajedno dobro miješamo dok ne dobijemo glatku i jednoličnu smjesu. Pripremljeni nadjev podijelimo na dva dijela.
  5. Za nadjev od oraha, orahe sameljemo. Pomiješamo ih s kristal-šećerom i vanili-šećerom. Nadjev od oraha podijelimo na dva dijela.
  6. Za nadjev od jabuka, jabuke ogulimo, naribamo, dodamo kristal-šećer i vanili-šećer i cimet pa sve zajedno promiješamo. Podijelimo na dva dijela.
  7. Za preljev od vrhnja, od bjelanjaka istučemo tvrd snijeg. Posebno istučemo žumanjke i kiselo vrhnje pa u tu smjesu postupno umiješamo snijeg od bjelanjaka. Preljev od vrhnja upotrijebit ćemo za premazivanje svakog sloja nadjeva gibanice. Količinu preljeva razdijelimo na devet dijelova.
  8. Pripremljeno prhko tijesto razvaljamo. Debljina ne smije biti veća od 0,5 cm. Kalup dobro premažemo masnoćom i položimo prhko tijesto tako da pokriva i rubove kalupa. Tijesto na nekoliko mjesta probodemo vilicom.
  9. Uzmemo jedan komad vučenog tijesta pa ga na pobrašnjenoj radnoj plohi razvaljamo. Stavimo ga preko prhkog tijesta u kalupu, rubovima preko rubova kalupa. Na njega rasporedimo prvi sloj nadjeva od maka, koji prelijemo preljevom od vrhnja.
  10. Nadjev od maka prekrijemo novim slojem vučenog tijesta. Njega premažemo nadjevom od sira, koji ponovno prelijemo s malo masnoće i preljevom od vrhnja.
  11. Na treći sloj vučenog tijesta rasporedimo pola nadjeva od oraha i prelijemo ga masnoćom i preljevom od vrhnja. Četvrti sloj tijesta prekrijemo nadjevom od jabuka koji ponovno prelijemo masnoćom i preljevom od vrhnja.
  12. Cijeli postupak ponovimo prema istom rasporedu tako da ide prvo sloj nadjeva od maka, zatim nadjev od sira, nadjev od oraha i, na kraju, nadjev od jabuka.
  13. Sve nadjeve prelijemo masnoćom i preljevom od vrhnja. Gibanicu premažemo maslacem i kiselim vrhnjem pa stavimo peći otprilike 1 sat na 180 – 200 °C.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.