Recepti 21. ožujka 2017.

Proljetni dani donose šarene i osvježavajuće tanjure

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovogodišnji proljetni meni jedva smo dočekali. Zavirite što se na njemu krije pa odaberite svoje favorite ovog proljeća

Topliji dani traže laganija jela, s više povrća i boja. Srećom, s dolaskom proljeća, vrtovi i tržnice postat će šareniji, a naše nepce sve zadovoljnije. Osim zelenih specijaliteta sa špinatom, blitvom i raštikom, tu su nove zvijezde tanjura koje smo jedva dočekali. Tako će se uz toplije dane, u našim loncima pronaći jela od šparoga, medvjeđeg luka, paprika i omiljenih tikvica. Neće nedostajati niti raznovrsne salate poput rukole, radiča i rotkvica, a za koji tjedan pojavit će se prve, jedva dočekane, jagode. Zavirite na naš proljetni meni i odaberite omiljena jela koja će vas uveseljavati narednih nekoliko mjeseci.
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Za predjelo birajte guste juhe u kojima možete uživati i kada su hladne. Smrznuti špinat zamijenite svježim, začinite ih svježe sjeckanim biljem, a poželite li ih pojačati, ubacite i koju kockicu prženog kruha.

Gusta juha od špinata i limuna s orzo tjesteninom

Zelenilo pronađite i u piti od feta sira i blitve koja se priprema jednostavno, a voljet će je baš svi!

Slasno i jednostavno: Slana pita od blitve i feta sira

Ono što čekamo cijele godine, sada je konačno stiglo - šparoge su tu! Omotajte ih u slaninu, ubacite u rižoto ili pripremite jednostavnu frittatu koja će ih istaknuti na najslasniji način.

Fritaja od šparoga gotova u tren oka

Lagana tjestenina s pestom od medvjeđeg luka odličan je izbor kada vam se ne da stajati u kuhinji. Dok se tjestenina kuha, medvjeđi luk ubacite u blender, dodajte začine i spremni ste za uživanje u bogatom ručku.

Kako napraviti pesto od medvjeđeg luka?

Toplije vrijeme označava razdoblje tikvica na sto i jedan način. Izaberite onaj koji vam se najviše sviđa i dopustite si ukusna uživanja u jednostavnim plodovima kao što su tikvice.

Slasne pljeskavice od tikvice i slanutka

Novo lice grickalice - jednostavan čips od tikvice

Sočno savršenstvo: Kruh od tikvica i tamne čokolade
 

tikvice s parmezanom | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Pripremu salate preokrenite u drugom smjeru pa se odlučite za neke nove okuse poput onih koje donosi sjajna libanonska fattoush salata.

Fattoush: Libanonska seljačka salata okusom je očarala svijet

Šlag na kraju - jagode! Umočite ih u čokoladu, ukomponirajte u kreme, omiljeni cheesecake, biskvit kolače, sladolede, za doručak, ručak i večeru. Sezona jagoda samo što nije krenula, na vama je samo da birate!

Upoznajte savršenstvo: Tart s jagodama i oreo keksima koji se ne peče

Osvježavajuća ledena torta od jagoda

Bruschette s jagodama - zašto ne?

Eton Mess: Neuredan desert kojeg će zavoljeti i najuredniji

Pripremite najbrži cheesecake s jagodama na svijetu
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.