Recepti 03. siječnja 2017.

Pull apart kruh s jabukama i cimetom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Napravite domaći kruh i oduševite ukućane mirisnom delicijom

Najbolji miris koji možete osjetiti u svojoj kuhinji je onaj kada pečete domaći kruh. Još bolje od tog može biti kada pečete domaći kruh s jabukama i cimetom! Mirisi koji će se proširiti su neopisivi, a mekoća kruha iznutra i hrskava korica izvana, čine ga neodoljivim za bilo koje doba dana.

Sastojci:

  • 375 g glatkog brašna + 2 žlice
  • 1/2 vrećice suhog kvasca
  • 50 g šećera
  • 150 ml mlijeka
  • 50 g + 75 g  + 50 g maslaca
  • 2 jaja
  • 2 manje jabuke
  • Sok od pola limuna
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 1/2 žličica cimeta
  • 50 g lješnjaka
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1.  U posudi pomiješati brašno, kvasac, sol i šećer (50 g) te zagrijati mlijeko; rastopiti 50 g maslaca te ga dodati smjesi, staviti i 2 jaja pa sve miksati električnim mikserom s nastavkom za tijesto dok se sastojci ne sjedine. Pokriti tijesto krpom i ostaviti na toplom 1/2 - 1 h da se udvostruči
  2. Namazati kalup (pravokutni, 23 cm) maslacem
  3. Oguliti jabuke i narezati ih na male kockice te ih zaliti limunovim sokom da ne potamne
  4. Dignuto tijesto rukama izmijesiti na pobrašnjenoj površini i oblikovati ga u pravokutnik debljine 1/2 cm. 
  5. Rastopiti 75 g maslaca i pomiješati ga sa smeđim šećerom i cimetom (1 žličica); premazati s 3/4 namaza i posipati s 3/4 nasjeckanih lješnjaka.
  6. Tijesto prerezati na 3 jednaka dijela i svaki još prerezati na 4 kvadrata. Kalup postaviti okomito i slagati kvadrate jedan na drugi te na svaki stavljati dio narezanih jabuka; kada je sve tijesto iskorišteno, vratiti kalup u vodoravan položaj i malo ga protresti kako bi se tijesto ravnomjerno rasporedilo; pokriti ponovno krpom i ostaviti 20 minuta na toplom da se diže
  7. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  8. Premazati tijesto s preostalim namazom od maslaca, cimeta i smeđeg šećera i posipati ga preostalim lješnjacima te poslagati 50 g maslaca narezanog na male kockice po tijestu; posipati s 1/2 žličice cimeta i po želji, s još malo smeđeg šećera
  9. Peći 30 minuta, dok ne postane zlatno smeđe boje, ali još uvijek mekan iznutra
  10. Poslužiti toplo.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.