gastro postao
Donosimo vam zanimljiv recept za ukusna i sočna teleća prsa punjena mljevenim mesom
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 534
Teleća prsa
- 1500 g teletine
- 2 režnja češnjaka
- 1 mala žlica kima
- 1 žlica suncokretova ulja
- sol
- svježe mljeveni papar
Nadjev
- 300 g mljevenog mesa
- 150 g pileće jetre
- 2 jaja
- 1 žlica nasjeckanog luka
- 2 žlice peršina
- 2 žlice krušnih mrvica
- sol
- svježe mljeveni papar
- 0.50 l bijelog vina
- povrtni temeljac
Priprema
- Telećim prsima treba izvaditi kost kako bi dobili veliki ravni komad mesa koji ćemo zarolati.
- Mljeveno meso pomiješajte s pilećim jetricama, jajima, sitno nasjeckanim lukom, krušnim mrvicama, i svježim peršinom.
- Pripremljena teleća prsa puniti spremljenim nadjevom. Rolati napunjena prsa te zašiti kuhinjskim koncem ili učvrstiti kuhinjskim iglama.
- Napunjena teleća prsa položiti u nauljeni lim za pečenje, staviti u zagrijanu pećnicu i peći na temperaturi 175°C jedan sat, a zatim pojačati temperaturu na 200°C i peći još jedan sat.
- Za vrijeme pečenja povremeno okretati teleća prsa i po potrebi malo podlijevati temeljcem i bijelim vinom. Nakon dva sata pečenja izvaditi nadjevena teleća prsa i ostaviti ih da odstoje barem pola sata radi lakšeg rezanja.
- U međuvremenu masnoću od pečenja zaliti vinom i vratiti u pećnicu na pola sata, dok alkohol ne ispari. Malo ohlađena punjena teleća prsa narezati na ploške.
- Poslužiti uz razne priloge, punjeni ljubičasti, luk, glaziranu mrkvu, pečeni koromač...