gastro postao
Quiche je tradicionalno francusko jelo
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 1104
Tijesto
- 250 g pšenično brašno, bijelo
- 125 g maslac, neslani
- 1 kom jaje kokošje
- 1 žličica paprika u prahu
- 0.50 žličica sol
Nadjev
- 400 g mljevena junetina
- 80 g zelje obično
- 1 kom mrkva, crvena
- 100 g slanina suha, masna
- 30 g maslac, neslani
- 1 kom luk ,crveni
Preljev
- 125 g ementaler
- 2 kom jaje kokošje
- 1 dl vrhnje za kuhanje
- masline, zelene, slane konzerv.
- papar
- sol
Priprema
- Stavite brašno na dasku, u sredini utisnite udubinu te dodajte jaje, mljevenu crvenu papriku i sol. Komadiće maslaca rasporedite po brašnu pa umijesite tijesto.
- Pokrijte folijom i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
- Narežite mrkvu na ploške.
- Na zagrijanome maslacu prepržite sitno sjeckani luk pa dodajte slaninu te je kratko propirjajte.
- Umiješajte mrkvu i mljeveno meso. Pirjajte sve sedam-osam minuta. Maknite s vatre i umiješajte zelje.
- Naribajte sir te ga pomiješajte s umućenim jajima i vrhnjem pa posolite i popaprite.
- Zagrijte pećnicu na 175°C.
- Kalup za pečenje premažite maslacem i pospite brašnom.
- Razvaljajte tijesto na radnoj površini posutoj brašnom. Oblikujte krug promjera kalupa.
- Obložite dno kalupa i prstima oblikujte od tijesta rubove. Zatim po tijestu posložite piletinu i povrće te zalijte smjesom od jaja, vrhnja i sira. Posložite kolutiće maslina.
- Pecite pitu oko 45 minuta. Ostavite je neka se ohladi pa je izvadite iz kalupa i režite na ploške.
Izvor Skuhatćute