Recepti 30. travnja 2017.

Quiche: Što je to? Slatkiš, ili "slaniš"...

Quiche od riže, gljiva i paprika
foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Quiche je izrazito svestran i može poslužiti bilo kao predjelo u sklopu svečanog objeda, konkretan ručak na poslu ili lagana večera - uglavnom, ovome jelu francuskih korijena teško je odoljeti.

Njemački korijeni Quiche Lorrainea 

Naziv quiche je francuska verzija njemačkog kuche što označava kolač – a na što uvelike podsjeća njegov izgled. Podrijetlo quichea valja potražiti u sadašnjoj francuskoj pokrajini Lorraine koja je u srednjevjekovno doba pripadala Njemačkoj.

quiche lorraine Možda vas zanima... Quiche Lorraine - sve tajne najpoznatije slane pite Špajza

Prvi zapisi o ovom jelu datiraju s kraja 16. stoljeća u gradu Nancy – jednim od bisera secesije, no pretpostavlja se da je quiche zapravo puno stariji.

Quiche s cvjetačom | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

 

 

 

 

 

 

 

 


Krema od jaja ili okrugla pita?
Quiche je u osnovi pečeni nadjev odnosno fila koju na okupu drži hrskavo bogato prhko tijesto. Punjenje klasičnog quichea sadrži mješavinu izlupanih jaja, crème fraîche i komadiće kuhane dimljene slanine uz dodatak soli, papra i muškatnog oraščića. Tek pred kraj 20. stoljeća quiche je postao planetarno popularan s time da je osnovna receptura vrlo brzo promijenjena, a dodan je luk, sir, gljive, špinat, poriluk, inćuni, masline i mnogobrojni drugi sastojci.

quiche iz mikrovalne Možda vas zanima... Pripremite sjajan jutarnji quiche u samo tri minute None

Kulinarska enciklopedija Larousse Gastronomique otkriva da je jednom davno baza quichea umjesto prhkog tijesta bogatog maslacem bilo klasično dizano tijesto no danas je prhko tijesto pravilo. S druge strane, kulinarski stručnjak Harold McGee quiche definira kao slanu okruglu pitu, ali i kao verziju omleta. Naime, prema McGeeju, quiche je krema koja se dobiva od mješavine jaja, vrhnja ili mlijeka i koja sadrži komadiće povrća, mesa ili sira. Kako bi quiche bio dovoljno čvrst da se može rezati na kriške, quiche sadrži 2 cijela jaja na svakih 250 ml tekućine, a može se peći u vodenoj kupelji bilo samostalno, kao krema, ili s prethodno pečenim prhkim tijestom kao bazom.

Možda vas zanima... Najjednostavniji recept za quiche sa špinatom Recepti

Nutritivne karakteristike quichea
Jedna kriška klasične varijante quichea, nadjeva sačinjenog od pancete, kuhane šunke, ementalera, maslaca, jaja i kiselog vrhnja, osigurava oko 700 kalorija od kojih čak 70 posto čine masti i to isključivo životinjskog porijekla – bogate zasićenim masnim kiselinama čiji se prekomjeran unos dovodi u vezu s bolestima srca i krvnih žila.

Quiche od cvjetače i slanine | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Prhko tijesto se pravi od brašna, maslaca i svježeg sira u jednakom omjeru i najveći je nositelj kalorija. Stoga bismo mogli reći da je tradicionalni visokokalorični quiche mudrije jesti u posebnim prilikama, a kao ručak na poslu ili laganu večeru pripremati quiche koji sadrži nadjev od povrća poput špinata, gljiva ili leće umjesto pancete i šunke.

Prijedlozi za pripremu quichea:

Quiche s blitvom i sirom
Quiche od brokule i cvjetače
Quiche od špinata i shiitake gljiva
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.