gastro postao
Vrhunski komad goveđeg mesa u društvu nježne kreme i šparoga
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 435
Potrebno vam je
- 1 vezica šparoge, vrtne
- 40 g jetra gusja
- 2 kom jaje kokošje
- 1 dl vrhnje za kuhanje
- 1 dl mlijeko kravlje, punomasno
- sol
- šareni papar
- 800 g govedina, ramstek
- demi glace umak
Priprema
- Odaberite lijepi komad ramsteka i izrežite ga na porcije od 200 grama. Nauljite ga sa svih strana i pecite na suhoj tavi sa svake strane oko 2 minute. Premjestite ga u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva još 2 minute kako bi se meso dopeklo, a pore se fino zatvorile i sokovi ostali u mesu.
- Šparoge – kako nije sezona divljih, birajte uzgojene – očistite i kratko blanširajte. Šokirajte ih u ledenoj kupki da bi ostale lijepe boje i čvrste.
- Kratko ih ispecite na tavi s malo maslaca. Posolite krupnom morskom soli ili cvijetom soli.
- Crème brûlée napravite od 40 g gusje jetre, 1 dl mlijeka, 1 dl vrhnja. U blender ubacite jetru narezanu na komade i sastojke te spojite s dva jaja. Miksajte do fine kreme.
- Premjestite u keramički kalup i kuhajte u kupelji u pećnici na 130 stupnjeva. Kada je kuhano do 2/3, izvadite, pokrijte kalup i pecite još 25 minuta.
- Pospite smeđim šećerom i ispecite plamenikom do fine korice. Meso narežite, posoliti i popaprite.
Vrhunski komad goveđeg mesa u društvu nježne kreme i šparoga
Izvor Tomislav Gretić