Recepti 13. listopada 2014.

Riblji brodet s umakom od šafrana

Riblji brodet s umakom od šafrana
gastro postao gastro.24sata.hr
Svatko ima neku tajnu za pripremu mediteranskog ribljeg variva, a Jamie Oliver nam otkriva svoju

Vrijeme pripreme: do 15 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 576

Kruh s češnjakom

  • 1 kom ciabatta
  • 4 režanj češnjak
  • svježi timijan
  • 1 žlica ekstra djevičansko maslinovo ulje

Riblji brodet

  • 1 kom komorač, glavica
  • 4 filet inćun
  • 4 kom mladi luk
  • 1 kom čili papričica
  • ulje maslinovo
  • 2 režanj češnjak
  • 125 ml vino, bijelo stolno (12 vol % alkoh.)
  • 700 g pasirana rajčica (passata)
  • 1 vezica bosiljak, vezica
  • 400 g riba miješana
  • 200 g dagnja
  • 4 kom škampi

Umak

  • 1 režanj češnjak
  • 1 prstohvat šafran
  • 3 žlica nemasni (niskomasni) jogurt
  • 0.50 kom limun

Priprema

  1. Prirediti sastojke • Zakuhati vodu • Pećnica na 220 °C / plin na 7 • Multipraktik (standardna oštrica) • Veliki lonac s poklopcem, srednje jak plamen
  2. Ciabattu iskrižajte nožem. Na kruh protisnite neoljušteni režanj češnjaka, dodajte grančice limunskog timijana, malo soli i papra, pokapajte ga ekstradjevičanskim maslinovim uljem. Sastojke dobro utrljajte u zareze na kruhu, stavite ga u pećnicu i pecite dok ne požuti.
  3. Glavicu komorača prerežite na pola (sačuvajte lisnate zelene vrške), stavite je u multipraktik, dodajte inćune, očišćeni mladi luk i čili pa sve sitno nasjeckajte
  4. Smjesu izlijte u lonac s 2 žlice maslinovog ulja, pojačajte plamen i redovito miješajte.
  5. U lonac protisnite neoljušteni češnjak, ulijte vino i pričekajte da ono malo ishlapi. Ulijte pasatu i pola staklenke u kojoj se nalazila pasata kipuće vode (350 ml), natrgajte većinu listova bosiljka, dodajte soli i papra.
  6. Ribe (ja volim grdobinu, trlju, kovača, brancina i pišmolje) narežite tako da dobijete po četiri podjednaka komada svake vrste, stavite ih u lonac, dodajte školjke (bacite sve koje su otvorene i ne zatvaraju se kad ih kucnete), poklopite i pustite da se sve kuha.
  7. Oljuštite češnjak, u mužaru ga istucite s malo soli i šafranom, umiješajte i jogurt i malo limunovog soka. Kad se školjke otvore (bacite sve koju su ostale zatvorene) i riba će biti kuhana (nakon otprilike 4 minute).
  8. Po ukusu dodajte soli ili papra pa poslužite s preostalim listićima bosiljka i vršcima komorača, umakom sa šafranom i kruhom s češnjakom.

Izvor "Jamie Oliver - Sve za 15 minuta", Algoritam

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.