gastro postao
Svatko ima neku tajnu za pripremu mediteranskog ribljeg variva, a Jamie Oliver nam otkriva svoju
Vrijeme pripreme: do 15 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 576
Kruh s češnjakom
- 1 kom ciabatta
- 4 režanj češnjak
- svježi timijan
- 1 žlica ekstra djevičansko maslinovo ulje
Riblji brodet
- 1 kom komorač, glavica
- 4 filet inćun
- 4 kom mladi luk
- 1 kom čili papričica
- ulje maslinovo
- 2 režanj češnjak
- 125 ml vino, bijelo stolno (12 vol % alkoh.)
- 700 g pasirana rajčica (passata)
- 1 vezica bosiljak, vezica
- 400 g riba miješana
- 200 g dagnja
- 4 kom škampi
Umak
- 1 režanj češnjak
- 1 prstohvat šafran
- 3 žlica nemasni (niskomasni) jogurt
- 0.50 kom limun
Priprema
- Prirediti sastojke • Zakuhati vodu • Pećnica na 220 °C / plin na 7 • Multipraktik (standardna oštrica) • Veliki lonac s poklopcem, srednje jak plamen
- Ciabattu iskrižajte nožem. Na kruh protisnite neoljušteni režanj češnjaka, dodajte grančice limunskog timijana, malo soli i papra, pokapajte ga ekstradjevičanskim maslinovim uljem. Sastojke dobro utrljajte u zareze na kruhu, stavite ga u pećnicu i pecite dok ne požuti.
- Glavicu komorača prerežite na pola (sačuvajte lisnate zelene vrške), stavite je u multipraktik, dodajte inćune, očišćeni mladi luk i čili pa sve sitno nasjeckajte
- Smjesu izlijte u lonac s 2 žlice maslinovog ulja, pojačajte plamen i redovito miješajte.
- U lonac protisnite neoljušteni češnjak, ulijte vino i pričekajte da ono malo ishlapi. Ulijte pasatu i pola staklenke u kojoj se nalazila pasata kipuće vode (350 ml), natrgajte većinu listova bosiljka, dodajte soli i papra.
- Ribe (ja volim grdobinu, trlju, kovača, brancina i pišmolje) narežite tako da dobijete po četiri podjednaka komada svake vrste, stavite ih u lonac, dodajte školjke (bacite sve koje su otvorene i ne zatvaraju se kad ih kucnete), poklopite i pustite da se sve kuha.
- Oljuštite češnjak, u mužaru ga istucite s malo soli i šafranom, umiješajte i jogurt i malo limunovog soka. Kad se školjke otvore (bacite sve koju su ostale zatvorene) i riba će biti kuhana (nakon otprilike 4 minute).
- Po ukusu dodajte soli ili papra pa poslužite s preostalim listićima bosiljka i vršcima komorača, umakom sa šafranom i kruhom s češnjakom.
Izvor "Jamie Oliver - Sve za 15 minuta", Algoritam