Recepti 07. ožujka 2017.

Rižina kava: Recept od kojeg vam neće izrasti rep!

foto: Marija Štefek Rukavina
gastro postao gastro.24sata.hr
Iznenađujuće jednostavan, kremast i aromom bogat napitak koji sami lako možete pripraviti. I što je važnije, od njega nikome neće narasti rep!

Nemoj piti kavu, narast će ti rep! Koliko ste puta u svom životu čuli tu rečenicu? Koliko su je puta rekli vama, koliko puta vi svojoj djeci? Djeca ne smiju piti kavu, dobit će rep na turu!

Rekli meni, rekla i ja svojoj djeci. Jer šalica kave je čarobna stvar. Mora biti, jer zašto bi inače djeca uporno pokušavala gurnuti nos u nju?  

 | Author: Marija Štefek Rukavina foto: Marija Štefek Rukavina

Bilo kako bilo, nikad nisam zaista srela nekoga tko je od kave dobio rep. Ne znam ni tko je ni kada uopće i smislio to s repom ali očito djeluje. Bar na kratko.

Jer očito ima nešto čarobno u šalici kave, toliko privlačno djeci da joj se opet vraćaju. Promislite samo. Miriši li kava po kaogumama, vaniliji, voću? Ima li takav okus? 

 | Author: Marija Štefek Rukavina foto: Marija Štefek Rukavina

Na sličan je način moj tata „izliječio“ popriličan broj djece koja su cuclala palac. Ne cuclaj prst, rekao bi tata mirno, ili će ti voda curiti iz prsta. I nekim čudom djeca bi prestala s tim zauvijek. Ne znam u čemu je stvar: je li slika prsta iz kojeg curi voda kao iz slavine jeziva, strašna ili što, ali djeca bi prestajala cuclati prst. Čini se kako je ta smiješna rečenica mog tate strašnija od mogućnosti da ti naraste rep. 

Jer kava JE čarobna. 

 | Author: Marija Štefek Rukavina foto: Marija Štefek Rukavina

E sad. Rižina kava je filipinski izum, nastao kao alternativa nekad davno vrlo skupoj kavi. Recept je svugdje isti: tostirajte rižu, sameljite je, skuhajte „kavu“ od nje. Točnije, skuhajte napitak od riže koji možda sliči kavi. Jer sve je to stvar očekivanja. Ako ste naumili napraviti kavu koja to nije ali ima okus kave, onda bolje nemojte. Jer nakon što zadimite kuću tostiranom rižom i napravite fini, kremasti napitak i kušate ga i to ne bude kava, naljutit ćete se na mene, ili još gore, na sebe. 

Stoga od ovog napitka ne očekujte da bude kava i iznenadit ćete se koliko je jednostavan i ukusan! Orašastog okusa, guste, bogate teksture slične najfinijoj minas kavi, čini šalicu mirisnom i pjenastom od vrha do dna! Što više, na tom dnu će ostaviti i zgodan talog, pa ako ste pri volji i navadi, iz njega možete štogod dobroga i gatati. 

Osim toga, u ovom napitku možete uživati i u kasno poslijepodne i uvečer bez bojazni da ćete bulazniti po kući do 3 ujutro od silnog kofeina u sistemu. A što je najvažnije, kad vas dijete upita smije li srknuti malo ove kave, slobodno mu dajte da srkne malo ove kave. Neće mu narasti rep, obećavam! 

 | Author: Marija Štefek Rukavina foto: Marija Štefek Rukavina

Rižina kava (za 6 – 8 malih šalica kave)

  • 150 g riže
  • 500 ml kipuće vode

U tankom sloju na tavi i srednjoj vatri (bez ulja) pržite rižu stalno miješajući. Ako vam je lakše, tavu protresite. Riža treba sasvim potamnjeti. Za to će vam trebati 20 – 30 minuta.

Nakon prvih 15-ak minuta riža će biti zlatno smeđe boje i činit će se da više ne tamni, no mora se još pržiti zato samo nastavite miješati. Riža će odjednom postati vrlo tamna i iz tave će se početi dizati dim. To znači da je riža gotova.

Istresite rižu u drugu posudu da se prije ohladi. Tada rižu sameljite u mlincu za kavu ili električnom blenderu. Prah treba biti fin poput kave, možda malčice grublji. 

 | Author: Marija Štefek Rukavina foto: Marija Štefek Rukavina

Za pripremu napitka:

na svaku malu šalicu (oko 60 ml) stavlja se jedna uvrh mala žlica praha. Rižina se kava može skuhati na više načina. Većinom ljudi koriste poseban filter no ja ga nemam pa sam kuhala kao da kuham tursku kavu. Također vodu možete prvo zakuhati i zatim preliti preko praha.

Skuhanu rižinu kavu možete po želji procijediti kroz cjediljku i dobiti tekućinu bez puno grudica i taloga. Po želji zasladite i/ili dodajte mlijeko. 

Kava je čarobna, zar ne? 
 

Marijine sjajne uratke pratite na njenom starom Mirisna teka, kao i novom blogu - Nuts and Walnuts!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.