Recepti 26. studenoga 2018.

Kremasto savršenstvo: Rižot s crvenim radičem

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Crveni radič najčešće jedemo u salatama i to u kombinaciji s drugim slatkim salatama poput matovilca.

Crveni radič je od početaka dio mediteranske prehrane, a poglavito je popularan u talijanskoj kuhinji.  Odličan i u raznim pitama i quicheovima primjerice s lososom ili u kombinaciji s gljivama. Od radiča možemo napraviti mesne okruglice tako da propirjamo nasjeckani radič na malo ulja s češnjakom, a zatim ga pomiješamo s mljevenim mesom, jajem i krušnim mrvicama i pržimo u ulju.

Na sjeveru Italije, crveni radič je glavni protagonist jela zvanog “Risotto al radicchio”. Mi vam donosimo recept za rižoto s radičem. Umjesto bijele riže uz sastojke za ovaj rižot sjajno se slaže i integralna riža, a želite li da jelo bude što kremastije, uz parmezan možete dodati i malo gorgonzole i drugoga topljivog sira ili vrhnja za kuhanje.

 

rizoto Možda vas zanima... Rižoto s crvenim radičem i istarskom pancetom Recepti


Potrebno vam je:

  • 400 g crvenog radiča
  • režanj češnjak
  • crveni luk
  • 2 dcl crnog vina
  • povrtni temeljac
  • parmezan
  • maslinovo ulje
  • maslac
  • sol
  • bijeli papar

 

rizoto Možda vas zanima... Pet pravila savršenog rižota: Nema dalje! Špajza

 

Priprema:

  1. Izrežite radič na manje komade pa ga popržite na maslacu i maslinovu ulju s lukom i češnjakom.
  2. Ulijte pola čaše vina i kuhajte miješajući 15 minuta. Zatim dodajte rižu, pirjajte pa dobro promiješajte i kuhajte podlijevajući temeljcem.
  3. Kad je riža kuhana “al dente”, dodajte preostalo vino i sol. Na kraju dodajte maslac i parmezan, popaprite te ostavite nekoliko minuta da odstoji.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.