Recepti 04. kolovoza 2016.

Samo ljetno: Makaroni à la bolognese

Makaroni
gastro postao gastro.24sata.hr
Talijanski specijalitet koji nikada ne izlazi iz mode

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 1054

Potrebno vam je

  • 10 g sušeni vrganji
  • 1 kom mrkva, crvena
  • 1 kom luk ,crveni
  • 1 režanj češnjak
  • 100 g slanina suha, masna
  • 2 kom celer stabljika
  • 3 žlica maslac, slani
  • 250 g mljevena junetina
  • 2 žlica sok od rajčice (konzerv. slani)
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 200 g rajčica, ukuhana (konc. 10%)
  • 0.80 l goveđi temeljac
  • 0.80 l vino, crveno stolno (12 vol % alkoh.)
  • 1 mala žlica sušeni timijan
  • 1 mala žlica origano
  • 125 g vrhnje za kuhanje
  • 400 g makaroni
  • 70 g parmezan

Priprema

  1. Gljive preliti kipućom vodom i ostaviti nekoliko minuta da omekšaju.
  2. Mrkvu, češnjak i luk te jednako kao i dimljenu slaninu i celer narezati na kockice i pirjati na otopljenom maslacu. Mljeveno meso (ne mora nužno biti junetina) razdrobiti pa malo po malo dodavati uz miješanje.
  3. Komadiće mesa, temeljac i vino te timijan i origano pokriveno kuhati na laganoj vatri. Nakon otprilike 1 sata umiješati vrhnje i kuhati na laganoj vatri još 30 minuta.
  4. Makarone skuhati prema uputama na pakiranju.

Talijanski specijalitet koji nikada ne izlazi iz mode

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • doc 12:34 30. Srpanj 2016.

    Poštovani, u umak bolognese nikad, ali niad i ponavljam nikad s ne stavlja vrhnje vrhnje u bilo kakvom obliku, a notta bene, ni timijan, a bome ni origano. Od začina se dodaje list lovora i papar.