Recepti 13. listopada 2014.

Šarlota torta s jagodama i jogurtom

Šarlota torta s jagodama i jogurtom
gastro postao gastro.24sata.hr
Nedoljiva "ženskasta" torta s mašnicom u kojoj se skriva odličan lagani voćni desert

Vrijeme pripreme: do 45 min

Broj porcija: 7

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 425

Baza

  • 400 g piškote
  • 300 ml mlijeko kravlje, punomasno
  • 3 žlica tamni rum
  • 500 g jagode

Krema 1

  • 300 ml mlijeko kravlje, punomasno
  • 2 kom žumanjak kokošji (sirovi )
  • 3 žlica šećer, kristal
  • 1 mala žlica vanilin šećer
  • 1 žlica gustin
  • 250 ml vrhnje za šlag
  • 10 g zelatina

Krema 2

  • 250 ml vrhnje za šlag
  • 4 žlica šećer, kristal
  • 1 mala žlica vanilija bourbon
  • 250 ml jogurt (3.2% masti)
  • 10 g zelatina

Priprema

  1. Jagode operite, očistite i narežite.
  2. Obruč kalupa za tortu obložite papirom za pečenje.
  3. Piškote kratko namočite u mlijeko s rumom te njima obložite stranice i dno kalupa.
  4. U posudi debljeg dna zagrijte mlijeko s burbon vanilijom.
  5. U drugoj posudi žumanjke pjenasto izradite sa šećerom, dodajte gustin i malo toplog mlijeka, promiješajte pa ulijte u posudu s ostatkom mlijeka. Kuhajte na umjerenoj vatri nekoliko minuta, uz miješanje, dok se krema ne zgusne i skuha. Ostavite da se hladi.
  6. Istucite vrhnje u čvrst šlag. Pomiješajte šlag i kremu pa dodajte želatinu (pripremljenu prema uputama na ambalaži). Sve dobro izmiješajte kako bi se želatina ravnomjerno rasporedila po kremi.
  7. Izlijte kremu na piškote, po kremi složite novi red piškota (namočenih u mlijeku), a zatim red narezanih jagoda.
  8. Pripremite drugu kremu - vrhnje istucite u čvrst šlag, uz stalno miksanje dodajte šećer, burbon vaniliju i jogurt, a zatim i pripremljenu želatinu. Sve sastojke dobro izmiješajte i kremu izlijte po jagodama.
  9. Po kremi od jogurta rasporedite preostale narezane jagode, dodajte nekoliko listića metvice i ukrasite vrpcom.
  10. Prije posluživanja tortu dobro ohladite.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.