Recepti 11. siječnja 2017.

Scones: Britanske pogačice uz Dnevnik Bridget Jones

foto: Lara Reić
gastro postao gastro.24sata.hr
Koliko nakon početka nove godine je prikladno gledati film koji se centrira oko dočeka iste? Ako je u pitanju Dnevnik Bridget Jones, prikladno ga je gledati bilo kada, pogotovo ako se možete povezati sa glavnim likom, 32-godišnjom Britankom koja na početku nove godine odluči promijeniti životne navike.

Umjesto novogodišnjih rezolucija, sugerirala bih novogodišnje ciljeve, ali pošto ovo nije lajfstajl blog nego blog o spizi, amo se bavit radije time. O ciljevima možemo pametovat u inboxu.

Usprkos tome šta Bridget voli jesti i pokušava smršaviti cijeli film, hrane se puno i ne pojavljuje. Uz obilje čipsa, sladoleda i ostalih najboljih prijatelja svake ukomirane cure, jedina konkretna spiza se pojavljuje na početku filma kad Bridget odlazi na novogodišnji tulum u roditeljsku kuću, gdje se servira pureći curry, i pri sredini filma Bridget neuspješno pokušava kuhati po instrukcijama iz kuharice Marca Pierrea Whitea.

Međutim, nijedno od tih jela mi nije bilo prikladno za jesti uz film – vodila sam se više za onim pitanjem, da je Bridget neko jelo, koje jelo bi bila?

Uto su mi pali na pamet scones, vrsta pogačica jako popularnih u Velikoj Britaniji, gdje se često jedu uz čaj ili za doručak. Ove britanske pogačice su jako jednostavne za napraviti, što se manje tijesto dira, to ispadnu bolje, a i brzo se zamijese i brzo se ispeku. Najčešće se serviraju sa džemom i vrstom mliječnog namaza koji se zove clotted cream, a koji na hrvatskom nema vjerodostojan prevod, izuzev ovog doslovnog i direktnog prijevoda – “zgrušano vrhnje”. Međutim, mene taj prijevod podsjeća na celulit, a celulit ne bih jela, pa ću ga nastavit zvat clotted cream.

Tradicionalno, clotted cream se dobiva iz dugotrajnog zagrijavanja nepasteriziranog mlijeka na niskoj temperaturi, uslijed čega se površina mlijeka počne zgrušavati. Zgrušani dio se odvoji i ohladi, te se tako dobije clotted cream, namaz s visokim postotkom mliječne masti. Teksturom je ova vrsta namaza negdje između maslaca i kajmaka, malčice tvrđa od tučenog mliječnog vrhnja. Clotted cream se može dobiti i iz laganog zakuhavanja mliječnog vrhnja s visokim postotkom masti, a solidna zamjena se dobije i kombiniranjem mascarponea i mliječnog vrhnja u omjeru 2:0.5.

Ja sam ovaj put kombinirala 125 g pjenasto izmućenog maslaca sa 50 g kajmaka i 20 g mliječnog vrhnja sa 30 % mliječne masti. Svi mliječni proizvodi su kupljeni u Veronike, jer Veronika ima najbolje mliječne proizvode! Okusom i teksturom se dosta približilo clotted creamu i solidna je zamjena za ovaj divan namaz kojeg još nisam uspjela naći u Hrvatskoj.

Britanske pogačice

  • 350 g glatkog brašna
  • četvrtina žličice soli
  • žličica i pol praška za pecivo
  • 85 g maslaca
  • 3 žlice šećera
  • 175 ml mlakog mlijeka
  • 20 g vanilin šećera
  • sok od pola limuna
  • jedno razmućeno jaje

Na početku upaliti pećnicu na 200°C i staviti da se u njoj grije pleh na kojem će se pogačice peći.

Zamiješati zajedno brašno, sol i prašak za pecivo. Hladan maslac narezati na kockice i utrljati u brašno dok smjesa ne naliči mrvicama, pa tome dodati šećer. Mlako skuhanom mlijeku dodati sok od limuna, i ostaviti kratko da se zgruša. Smjesa je zamjena za mlaćenicu, a limunov sok poboljšava svojstva praška za pecivo. Mlijeku s limunovim sokom dodati vanilin šećer, pa onda smjesi brašna, i zamijesiti tek toliko da se spoje svi sastojci.

img_0931

img_0925

img_0921

img_0917

img_0905

Pobrašniti površinu i izvaljati na tome tri centimetra debelo tijesto, rezati pogačice, pa prebaciti na vrući non-stick pleh, ili na pek papir pa na vrući pleh. Lagano se premažu jajetom i peku se desetak minuta, ili dok ne pozlate, ovisno o veličini.

img_3914

I to vam je to! Laru pratite na njenom blogu Reel Eaters!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.