Recepti 27. ožujka 2017.

Slasna deep dish pizza s mozzarellom i rajčicom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Oduševite svoje nepce ogromnom količinom rastopljenog sira i umaka od rajčice!

Iako smo uglavnom skloni pripremi tradicionalne, "tanke" pizze, gotovo na sam spomen deep dish pizze rastu nam zazubice. A kako i ne bi! Jer sadrži ogromnu količinu sira koji je tako savršeno rastopljen i okupan u umaku od rajčice da ovu pizzu želite jesti svaki dan.

Danas smo odabrali ovu jednostavniju verziju, no ideja za deep dish pizzu ima jednako mnogo kao i za običnu pa ju tako možete nadjenuti pršutom, plodovima mora, gljivama, sirevima, kobasicom, povrćem ili čime god vam padne na pamet.

Najvažnija stvar je da ju poslužite toplu da možete uživati u svoj njenoj raskoši i punom sjaju rastopljenog sira koji se rasteže!

Sastojci:

  • Za tijesto:
  • 4 šalice glatkog brašna
  • 1/3 šalice griza
  • 1 1/2 žličica soli
  • 1 instant kvasac
  • 1/3 šalice maslinovog ulja
  • 1 1/2 šalica tople vode
  • Za nadjev:
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 nasjeckani luk
  • 3 češnja češnjaka, naribanog
  • 180 ml pasirane rajčice
  • 200 ml pelata
  • origano, sol, papar, bosiljak
  • parmezan - po želji
  • 300 g mozzarelle, narezane na ploškice
  • 1/3 šalice naribanog parmezana

Priprema:

  1. Tijesto: Pomiješati suhe sastojke pa dodati ulje i vodu i mikserom s nastavkom za tijesto napraviti glatko tijesto; rukama ga još malo izmijesiti na pobrašnjenoj površini pa ga staviti u posudu i prekriti plastičnom folijom te staviti da se diže na toplom 45 minuta
  2. Nadjev: Zagrijati maslinovo ulje pa kratko propirjati češnjak i dodati luk; pirjati dok ne omekša pa dodati pasiranu rajčicu i pelate i pričekati da zakuha pa smanjiti temperaturu na najmanju i krčkati oko 25 minuta. Posoliti, popapriti te dodati origano i bosiljak po želji (i parmezan) te promiješati da se svi sastojci sjedine.
  3. Tijesto razvući u kalup pravokutni veličine 20 x 30 cm ili okrugli promjera 33 cm; tijesto treba pokriti rubove kalupa
  4. Ostaviti razvučeno tijesto da odstoji oko 15 minuta te za to vrijeme zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
  5. Na tijesto rasporediti pola umaka od rajčice pa poslagati mozzarellu i dio parmezana te preliti ostatkom umaka i posipati preostalim parmezanom
  6. Peći u zagrijanoj pećnici 40 - 45 minuta, dok korica ne bude lijepe zlatne boje, a parmezan se lijepo zapeče

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.