Recepti 66 prikaza 19. ožujka 2017.

Slastica i pol: Tart od karamele i oraha

Thinkstock
Divan spoj omiljenih namirnica rezultirat će finom, neobičnom pitom izvanrednih okusa

Kada spojite orahe i karamel gotovo ništa ne može poći po krivu. Slatka karamela, hrskavi orasi posebnog okusa koji toliko volimo u nebrojeno mnogo slastica i fino domaće prhko tijesto idealno će se spojiti u neodoljiv desert kojeg ćete instantno zavoljeti.

Kod pripreme karamela pazite da šećer ne zagori, a ipak dobije lijepu zlatnu boju, a kod pripreme prhkog tijesta mijesite brzo kako bi se svi sastojci povezali na upravo savršen način.
 

 | Author: Thinkstock Thinkstock

Potrebno vam je:

  • 170 g brašna
  • 180 g maslaca
  • 250 g šećera
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 200 g oraha
  • Hladna voda

Priprema:

  1. Pomiješajte brašno, 80 g maslaca sobne temperature i 50 g šećera.
  2. Dodajte hladnu vodu pa zamijesite tijesto.
  3. Spremite ga u hladnjak i pustite da se odmori.
  4. Za to vrijeme pripremite nadjev tako da pomiješate šećer s 3 žlice hladne vode i kuhate na laganoj vatri.
  5. Kuhajte dok se šećer ne rastopi i poprimi lijepu, zlatnu boju.
  6. Maknite s vatre i dodajte omekšali maslac.
  7. Miješajte dok se ne rastopi, a zatim dodajte slatko vrhnje sobne temperature.
  8. Vratite na laganu vatru, kratko miješajte, pustite da umak postane gust, a zatim maknite s vatre i dodajte orahe.
  9. Kada tijesto postane nešto čvršće, izvadite ga iz hladnjaka i razvaljajte.
  10. Prebacite ga u kalup, izbodite vilicom pa ga najprije pecite desetak minuta na slijepo.
  11. Lagano ohladite, dodajte karamel s orasima i vratite u pećnicu na dodatnih deset minuta.
  12. Ohladite i poslužite.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.