Recepti 04. prosinca 2016.

Slatko ili slano: Pužići koji se tope u ustima

foto: thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Umjesto kiflica, pripremite nešto jednostavnije pužiće pa uživajte u mekom pecivu koje će vas osvojiti već na prvi griz.

Efektna, a tako jednostavna za pripremu, ova peciva osvajaju na prvi pogled. Zbog dodatka maslaca bit će meka i topiti se u ustima. Baš poput kroasana, lagano će se listati, a pospete li ih prije pečenja sezamom ili kimom, dobit će poseban izgled zbog kojeg će biti još privlačnije. Za slatku verziju, smanjite sol, a kad su pužići gotovi pospite ih šećerom u prahu.

Upustite se u pripremu ovih jednostavnih peciva, a onda u njima uživajte uz koju žlicu domaćeg džema ili pak kakav fini sir.

Potrebno vam je:

  • 500 g brašna
  • 1 svježi kvasac
  • 200 ml mlijeka
  • 200 g maslaca
  • 1 žličica šećera
  • 1 jaje
  • Sol

Priprema:

  1. Kvasac rastopite u toplom mlijeku, dodajte žličicu šećera i žličicu brašna.
  2. Pomiješajte i pustite oko 20 minuta da se digne.
  3. U posudi pripremite prosijano brašno i dobro posolite.
  4. Otopite pola maslaca pa ga uz kvasac ubacite u brašno.
  5. Zamijesite tijesto i pustite da se diže barem sat vremena.
  6. Za to vrijeme otopite ostatak maslaca.
  7. Kada se tijesto diglo, podijelite ga u četiri loptice.
  8. Razvaljajte svaku lopticu i premažite je otopljenim maslacem pa ih slažite jednu na drugu.
  9. Pritisnite ih valjkom kako bi se bolje povezale, još malo razvaljajte, zarolajte i režite na kolutiće.
  10. Kolutiće posložite u kalup, premažite razmućenim jajem i pecite na 200 stupnjeva oko pola sata ili dok ne poprimi zlatnu boju.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.